אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
הטיפול הפיזיותרפי בכף הרגל בעלת הקשת העמוקה \ pes cavus
הטיפול הפיזיותרפי בדפורמציית הקשת העמוקה בכף הרגל עשוי להשתנות בין מטופל למטופל ובין מקרה למקרה, הרוב המכריע של המטופלים אשר יגיע לטיפול הפיזיותרפי, לא יגיע כאשר בפיו תלונה כי הוא סובל מקשת עמוקה בכף הרגל, כי עם בתלונות על מכאובים ופתולוגיות אחרות חלקן בכף הרגל ( דורבן , מטטרסלגיה, שברי מאמץ של המטטרסוס החמישי ) ,וחלקן באיברים פרוקסימאלים יותא כמו כאבים בברך, ירך, גב וכדומה.
במהלך הבדיקה האורתופדית על הפיזיותרפיסט מוטלת האחריות למציאת מנח הקרסול, וההחלטה האם עשוי להיות קשר ביומכאני לוגי בין מנח הקרסול לפתולוגיה עליה מתלונן המטופל.
בפרק זה ננסה לתת מספר קווי בסיס לטיפול בכף הרגל בעלת הקשת העמוקה הסימפטומטית.
גולשים שהתעניינו בדף זה התעניינו גם בפרק על מדרסים, פרק על כאבים בכף הרגל ופרק על נעלי ריצה
הבדיקה הפיזיותרפית לכף הרגל בעלת קשת עמוקה
- הסתכלות וקביעת מנח כף הרגל:כאשר קיימת חשיבות לאיבחון מנח כף הרגל הן במצב עמידה והן במצב הליכה .
הסתכלות ראויה עשויה לנטר דפורמציות בתבנית ההליכה, בדיקת סימטריה בין הגפיים, קיצור בטווחי הפרקים או השרירים, מנח הפרקים, חולשת שרירים וכולי.
במידה ויש צורך ניתן לתת למטופל מטלות קשות יותר, כמו הליכה מהירה הליכת עקבים או ריצה, בכדי
להציף בעיות קיימות בתבנית הליכה.
שימוש בצילום או צילום ווידאו של כף הרגל במהלך הליכה יאפשר זיהוי נוח וקל יותר של שינויים בדפוס ההליכה, הבדלים בין כפות הרגליים ותנועות הגפיים אותם קשה יהיה לאתר בעין רגילה. - כחלק מרוטינת הבדיקה יש לבקש את המטופל להביא נעל ישנה , נעל שכזו עשויה לתת רמזים רבים לדפורמציה הקיימת, מנהגי הנעלה, תבנית הליכה לקויה וכולי, יש לזכור כי הרגל נעה בשלושה מישורים ולכן חשוב לשלב בדיקה זו עם בדיקת ההליכה בכדי להמנע מהסכת מסקנות שגויות.
- מדידת גובה עצם הנביקולר: וחישוב אינדקס גובה הקשת. ביצוע השוואה בין שתי כפות הרגליים, הן בגובה הנביקולר והן בגובה המלאולוס המדיאלי. מדידה כזו עשויה להצביע על הבדלים בעומק הקשת האורכית ולעיתים להצביע על הבדל באורך הגפיים (בעקבות הבדלים בקשתות האורכיות ומנח הקלקנאוס).
- קביעת ה-leg heel aligment, נצייר קו לאורך מרכז הקלקנאוס ולאורך גיד אכילס, נציב את הקרסול כאשר הטלוס במנח ניטראלי. זווית של כ 2-8 מעלות וורוס הינה זווית תקינה. בדיקת הזווית תחת נשיאת משקל ( האם קיימים הבדלים בזוויות ??)
- בדיקת ה forefoot heel aligment, נציב את הרגל האחורית במנח ניטראלי, נבצע פרונציה מלאה של הרגל הקדמית, ציר הסיבוב במצב תקין יעבור במקביל לרגל, במידה וציר הסיבוב נע מדיאלית או לטראלית, נדע כי הרגל הקידמית בוולגוס או וורוס.
- בדיקת ה: fick angle נבקש מהמטופל לעמוד מולנו יחף ונמדוד את ה fick angle ניתן לבקש את המטופל לבצע מספר מטלות לאחריהן יעמוד שוב מולנו בכדי לבדוק שוב את ה fick angle , זווית תקינה בין 12-18 מעלות. לאחר מכן נבדוק את המטופל בישיבה ( בירכיים 90 מעלות ) או שכיבה על הבטן בירכיים בכיפוף 90 מעלות, ונאבחן שוב את זווית ה- fick angle, הפעם ללא השפעת משקל הגוף או זוויות פרקי הירכיים.
- בדיקת כוח שרירים וסיבולת של הטיביאליס אנטריור ושרירים אחרים בכף הרגל.
- בדיקת טווח הדורסי פלקשון של הקרסול, יש לוודא כי הבדיקה מבוצעת כאשר הרגל במנח מרכזי (ולא ברוטציה לאחד הצדדים), כמו גם בדיקת טווחים אחרים העשויים להיות מוגבלים בכף הרגל.
טכניקות פיזיותרפיות לטיפול ב pes cavus
שיפור טווחי תנועה הינו אחת מהמטרות העיקריות בטיפול ב pes cavus, כף הרגל בדרך כלל תהיה ריגידית, הפרקים השונים במנח סופינטורי הנועל את הפרק. פרק הקרסול יהיה בדרך כלל נוקשה ומוגבל בטווח ה dorsi fle הטכניקות המוצעות כאן הן מנואליות, ותרגילים עצמיים.מניפולציות בכף הרגל - הולואופוט
- Talocrural joint distraction manipulation -ישפר בעיקר את טווח הדורסי פלקשיון בכף הרגל.
- Subtalar manipulation לשיפור -טווח האיוורזיון בכף הרגל.
- Navicular manipulation -לשיפור טווח הדורסי פלקציה של כף הרגל.
- Cuboid manipulation -לשיפור טווח הדורסי פלקציה של כף הרגל.
- Calcaneus fixation -לשיפור טווח הדורסי פלקציה של כף הרגל.
- Toes manipulation- לשיפור טווח אצבעות כף הרגל במצב של clow toe .
מוביליזציות בכף הרגל - הולואו פוט
- מוביליזציות של בסיס הפיבולה וראש הפיבולה .
- מוביליזציות pa של פרק הקרסול לשיפור טווח הדורסי פלקציה של כף הרגל.
- מובילזציות של פרק ה midtarsal joint בכף הרגל האמצעית.
- מוביליזציות סביב שאר פרקי כף הרגל והאצבעות.
- קיימת חשיבות למוביליזציות אשר יטפלו בנוקשויות ודפורמציות לאורך השורה הראשונה בכף הרגל.
מתיחות פירקי כף הרגל - הולואו פוט
- מתיחות דורסי פלקסוריות של פרק הקרסול.
- מתיחות של פרק ה subtalar לכיוון אוורזיון.
- מתיחות פרונטוריות של פרקי כף הרגל.
- מתיחות של פרקי אצבעות כף הרגל בהתאם לדפורמציה הקיימת ( ראה clow toes ).
- מתיחת השורה הראשונה לכיוון פרונטורי, בשילוב מתיחת הקשת האורכית המדיאלית. הערה: ניתן לשלב מובילזציות בגרייד גבוה של הפרקים במנח פרונטורי מלא+ over pressure בכדי למתוח ולשפר את טווח הפרקים.
הטיפול ברקמות הרכות בכף הרגל בעלת הקשת העמוקה
כף הרגל בעלת הקשת העמוקה מאופיינת בנוקשות, קיצורי שרירים וקישריות כאובות בשרירים העוטפים את פעילות כף הרגל כמו גם בשרירים הקצרים בפן הפלנטרי של כף הרגל. בטיפול ברקמה הרכה יבוצע על פי ממצאי הבדיקה, נקודות קריטיות שכדאי לשים אליהן לב:
טיביאליס אנטריור: בד"כ חלש ולכן ניתן לשלב עיסוי מקומי, חיזוק לאורך מלא טווח התנועה של השריר, לוודא כי את תרגילי החיזוק מבצע המטופל ללא הפעלה מאסיבית של מיישרי האצבעות.
פרונאוס לונגוס, האקסטנסורים הארוכים של האצבעות ושרירי הסובך בד"כ סובלים מקיצור,ניתן לתרגל אותם בטווח החיצוני ( outer range ), ביצוע טכניקות hold relax, מתיחות, עיסוי במנח מתוח וכולי.
תרגילים לכף הרגל הולואו פוט:
חיזוק טיביאליס אנטריור.
תרגילי חיזוק עם וללא נשיאת משקל לכיוון פרונטורי של הקרסול.
פרופריוספציה: תרגול פרופרוספטיבי של הקרסול על אמצעי יציבה, הליכה על חול ים וכדומה.
תרגול הליכה באמצעות נעלי אפוס ,או אמצעים דומים אחרים:
הנעל תדחוף את הרגל לכוון סופינציה והמטופל ינסה במהלך ההליכה להתנגד לנטית הנעל ולשמור על מנח ניטראלי של הרגל.
תרגילי מתיחה של כף הרגל בהתאם לטווחים החסרים, ושרירים המקוצרים.
ולסיכום :
הבעיה pes cavus הינה בעיה מתקדמת וככזו דורשת התמדה, אורך רוח ושיתוף פעולה של המטופל. גיוסו של המטופל והעברת אחריות הטיפול על המטופל, הינה מרכיב משמעותי במתן מזור לכאביו של המטופל.