נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה
 

 

מדרסים לכף רגל בעלת הקשת הגבוה                    

קווי בסיס להתאמת מדרסים לכף רגל עם קשת עמוקה:


1- המדרסים יורידו עומס מראשי המטטרסוסים: בכף הרגל בעלת הקשת הגבוהה, הקשת עמוקה ומרוחקת ממשטח הדריכה, אצבעות הרגליים נמצאות במנח clawing גם כן אינן נוגעות במשטח הדריכה ואינן נושאות משקל, עצמות המטטרסוס ממוקמות במנח פלנטר פלקסורי כך שבסיסי עצמות המטטרסוס גבוהות ומרוחקות ממשטח הדריכה, כך שעיקר העומס בשלבי הדריכה המאוחרים נופל על ראשי עצמות המטטרסוס סביב כריות כף הרגל, העומס הגבוה עשוי ליצור קאלוס עורי סביב ראשי המטטרסוס ( במקרים רבים התלונות איתם מגיעים המטופלים הם דיווח על כאב חד בשל יבלת או קלוס עורי סביב כריות כף הרגל, שהם אינם מצליחים להיפטר מהם) ותופעות כמו מטטרסלגיה, ומורטון נירומה בקידמת כף הרגל .
מדרסים הדוקים אשר יתנו תמיכה הדוקה לאורך הקשת המדיאלית תוך עיבוי החלק הקדמי של המדרסים בעזרת חומרים רכים עשויי להוריד את הלחץ מעל ראשי המטטרסוסים ולפזרו.
השימוש ב metatarsal pad בחלק הקידמי של המדרסים יביא להורדה משמעותית נוספת, של העומסים הישירים מעל ראשי המטטרסוסים, בחירה בכיסוי עליון למדרסים צריכה להיות מחומר רך ובעל זיכרון ועמידות .
מחקרים בהם נמדד גובה הלחץ הפלנטרי המירבי , וכן פרק הזמן שנמשך הלחץ הפלנטרי המירבי בכף הרגל במהלך תבנית ההליכה התקינה , נמצא כי הלחץ הפלנטרי גבוה יותר וממושך יותר במצבי pes cavus ( הולאו פוט ) לעומת כף רגל ניטראלית, מחקרים אלו ציינו בעיקר את עליית הלחץ הפלנטרי תחת כריות כף הרגל בקידמת כף הרגל. שימוש במדרסים ביומכאנים איכותים בהתאמה אישית, הצליח להוריד את הלחץ הפלנטרי מראשי המטטרסוסים תחת כריות כף הרגל ב16-24%, שילוב של התקן מסוג metatarsl pad בקידמת המדרסים הביא להורדת עומס נוספת עד כדי 29-47%. מסקנת החוקרים היתה כי המדרסים מהווים כלי חשוב לטיפול בכאבים בקידמת כף הרגל במצבים של הולואו פוט.
מתיחות של כף הרגל והקרסול
2- כף הרגל בעלת קשת גבוה מלווה בדרך כלל בזווית היפר-סופינטורית של מנח הקלקנאוס, במנח זה ציר פרק ה subtalar נמצא במיקום לטראלי תורם לחוסר יציבות צידי של הפרק, גורם להגברת העומס הפלנטרי הלטראלי על פני השורה החמישית מוביל למטטרסלגיה ושיברי מאמץ של המטטרסוס החמישי.
מדרסים אשר יכללו העמקת בית העקב ( 16mm ומעלה ), שימוש בגבול לטראלי מוגבה של בית העקב במדרסים, שיוף טריז פרונטורי אחורי( מוגבה בפן הלטראלי ) של תחתית המדרס, והוספת התקן מסוג reverse mortons extention בקידמת המדרסים ישפרו את מנח הקלקנאוס ואת היציבות הלטראלית של כף הרגל.

3- חוסר יציבות מדיאלי??
במצבי flexible pes cavus בשל גמישות פרק ה mid tarsal joint, בשלבים האחרונים של תבנית ההליכה ( כאשר מרכז הלחץ יעבור קדימה אל מעל ראשי המטטרסוסים ) עלולה להיווצר חוסר יציבות פרונטורית של פרק הקרסול.
הרחבת המדרסים בפן הקידמי, מדרסים אשר יתמכו בקשת המדיאלית, והעמקת בית העקב של המדרסים ישפרו את היציבות הפרונטורית שהמדרסים יספקו לכף הרגל.

4- כף רגל בעלת קשת גבוה מציגה פעמים רבות נוקשות והגבלה בטווח הדורסי פלקשון של כף הרגל, בשל מנח דורסי פלקסורי של הקלקנאוס. מדרסים אשר יספקו הגבהה של עקב כף הרגל של כ 4 mm נוספים, יביאו את הטיביה למנח אלכסוני מוטה לפנים ופרק הקרסול יוטה לזווית פלנטר פלקסורית ויגדיל את טווח הדורסי פלקשון הישומי של כף הרגל.

5- הרחבת המדרס הקדמי תאפשר פיזור עומסים טוב יותר של המדרסים.

6- מדרסים ביומכאניים בעלי בולם זעזועים אייכותי עשויים לשפר ולהוריד את הזעזועים המועברים על ידיי כף הרגל הקשיחה כלפי מעלה.

עקרונות טכניים לבניית המדרס


  1. לקיחת מידה למדרסים תבוצע ללא נשיאת משקל באחת משתי צורות: קופסא מוקצפת: שיטה קלה מהירה ופשוטה יותר, בעלת רמת דיוק טובה.
    חבישת גבס: שיטה יקרה וגוזלת זמן, בעלת רמת דיוק מצויינת.
  2. יצירה בווקום של מדרסים רב שיכבתים חצי קשיח, שילוב של חומרים חצי קשיחים בחלקים התחתונים של המדרסים, חומרים בולמי זעזועים בשכבות ההביינים של המדרסים ושכבה עליונה של המדרסים רכה ועמידה, אשר יותאמו על פי חומרת הדפורמציה, משקלו של המטופל וסוג הפעילות בה עוסק, יאפשרו השגת תמיכה, בלימת זעזועים ופיזור כוחות מיטבי.
  3. בניית בית עקב עמוק ( כ16-20mm יותאם על פי מבנה כף הרגל ) במדרסים תאפשר ייצוב מדיאלי ולטראלי של הקרסול.
  4. תמיכה מירבית של המדרסים לאורך הקשת האורכית תאפשר הורדת חלק מהעומסים מראשי המטטרסוסים ומהעקב.
  5. הרחבה מדיאלי של המדרסים בחלקם הקידמי תאפשר תמיכה טובה יותר בקשת המדיאלית, ופיזור כוחות טוב יותר.
  6. טריז פרונטורי בזווית של 0-4 מעלות בחלקם האחרוי של המדרסים תאפשר שיפור מנח היפר סופינטורי של הקלקנאוס, עם אופציית הארכה לקידמת המדרסים במידה והמנח הסופינטורי נמשך לארוך כל שלב הדריכה.
  7. בית עקב לטראלי מורחב בחלקם האחורי של המדרסים ישפר את הייציבות הלטראלית של הקרסול ויאפשר הטיה לטראלית.
  8. הגבהת בית העקב 0-5mm בחלקם האחורי של המדרסים, יביא את הטלוס לזווית פלנטר פלקסורית בכך יאפשרו המדרסים פתיחת זווית דורסי פלקסורית רחבה יותר.
  9. הוספת מטטרסאל פד בקידמת המדרסים תאפשר הורדת עומסים מראשי המטטרסוסים.

הערה בנושא בניית מדרסים לכף רגל בעלת קשת עמוקה:

העקרונות שניתנו כאן הם עקרונות כלליים, התוקפים מספר בעיות העלולות לצוץ בכף רגל בעלת קשת עמוקה ( הולואו פוט), במקרים רבים אין צורך ולעיתים אף לא רצוי להשתמש בכל הטכניקות שהוזכרו.
לדוגמא: כף רגל בעלת קשת עמוקה שמנח הקלקנאוס הוא פרונטורי, ברור שאין למקם טריז פרונטורי בחלקו האחורי של המדרסים בניסיון למקם את הקלקנאוס במנח יותר פרונטורי. כף רגל בעלת קשת עמוקה שה תלונות הן על בעיות פרוקסימאליות יותר, ללא כאבים או עומסים בקידמת כף הרגל, לא יהיה צורך למקם מטטרסאל פד בקידמת המדרסים או לשלב תמיכה הדוקה לקשת האורכית המדיאלית לאורך המדרסים.


מחקרים בולטים בטיפול על ידי התקן אורטוטי \ מדרסים לכף רגל עם פס-קאבוס \ קשת עמוקה:

במחקר שבוצע על ידי קבוצת אוסטרליים נבדקו כ70 מטופלים בעלי מידרסים של כף הרגל והקרסול קשת עמוקה, סימפטומטית.
לחציים הותאמו מדרסים בבניה אישית, מדרסים ביומכאניים, על פי המדדים שהוזכרו, ולחציים הובאו מדרסים מוצרי מדף לקשת עמוקה, המטופלים לא ידעו איזה מדרס הותאם להם.זה מדרס הותאם להם.
מוצרי המדף הביאו לכ35 אחוז שיפור במדדי כאב, בשעה שמדרסים ביומכאניים בהתאמה אישית הביאו ל 74 אחוז שיפור במדדי כאב.

מחקר שבוצע בצפון אמריקה, על כ154 מטופלים שסבלו מכאבים מוסקולו-סקלטליים בכפות הרגליים.
המטופלים היו בטווחי גילאים שונים, משני המינים, ולכולם אובחן pes cavus דוצדדי.
קבוצת ביקורת של כ 79 מטופלים קיבלה מדרס מוצר מדף, כ75 מטופלים שותפו בקבוצת הניסוי, להם הותאם מדרס אישי.
בשתי הקבוצות בוצע תהליך דומה של התאמת מדרס, כך שהמטופלים לא ידעו לאיזו קבוצה הם משתייכים .
הנתונים נאספו לאורך 3 חודשים, ולמעט מטופל אחד שפרש מקבוצת הניסוי כל המטופלים סיפקו נתונים.
מתוצאות המחקר ניתן להסיק כי המדרס הביומכאני סיפק יתרונות לעומת מוצר המדף בתחומים:
  1. שיפור במדדי כאב משמעותי .
  2. שיפור בינוני בשאלון איכות חיים.
  3. שיפור משמעותי במדידת חלוקת העומסים הפלנטריים בזמן עמידה והליכה.


מחקר שנערך בצפון אמריקה על מטופלי ראומטואיד ארטריטיסי, שאובחנו כבעלי pes cavus.
המטופלים אובחנו כסובלים ממטטרסלגיה ( מכאב לאורך ראשי המטטרסלים ).
נמצא יתרון ברור לשימוש במדרס חצי קשיח בשילוב נעל תומכת הן מול שימוש בנעל תומכת בלבד והן מול שימוש במדרס רך, במדדי כאב ושאלון פונקציונאלי.

הערה: בבניית מדרס המותאם לבעיית דורבן בכף הרגל לבעלי קשת עמוקה אנו נאלצים לעיתים להסית את העומס מהקשת האורכית המדיאלית לקשת האורכית הלטראלית על ידי הסתה סופינטורית המחמירה את המנח הסופינטורי בכף הרגל, יש להתאים מדרס חדש לאחר העלמות הפתולוגיה דורבן בכף הרגל.