ניתוח הליכה – שלב הדריכה השני
ניתוח הליכה: שלב הדריכה השני דבר העורך
דבר העורך: פרק זה מוקדש לתבנית ההליכה על שלל מרכיביה, תוך העמקה בתפקיד כף הרגל במהלך תבנית ההליכה התקינה.באתר זה הושקעו שעות רבות של עריכה ואיסוף ידע בנושא כף הרגל, נשמח לפירגון על ידי לחיצה על מקש +1.
שטיין נתי מנהל:ש.פ.א מכון אורטופדי פיזותרפי מתמחה בבניה והתאמת מדרסים בחולון.
ליחצו על +1 לפרגן על האתר :
כף רגל מדרסים מדרסים ביומכניים כאבים בכף הרגל מדרס דורבן נקע דלקת בכף רגל פלטפוס קרסול כאב כף רגל מדרס דורבן נקע דלקת בכף רגל
single leg support-עמידה על רגל אחת
שלב העמידה על רגל אחת ( single leg support ), נקרא גם שלב הדריכה האמצעי ( mid stance ), נמשך כ 40% ממחזור ההליכה.
שלב זה מתחיל בהינתקות כף הרגל הנגדית ממשטח הדריכה, ונמשך עד חזרת הרגל הנגדית למשטח הדריכה, ומגע העקב במשטח.
לאורך כל שלב זה, כף רגל הנושא מונחת כולה על פני משטח הדריכה, נושאת לבדה את כל משקל הגוף, ומרכז הלחץ ( c.o.p ) עובר לאורך הקשת הלטראלית לקידמת כף הרגל.
כאשר רגל הנושא נמצאת בשלב הדריכה האמצעי ( mid stance ), הרגל הנגדית נמצאת בשלב המעבר ( swing ), ולהיפך.
זוויות הפרקים בשלב ה-single leg support
- קרסול: בתחילת שלב זה הקרסול נמצא במנח פלנטר פלקשון של כ 10 מעלות,
במהלך שלב זה הקרסול נע בכיוון דורסי פלקסורי, עד לזווית של כ 10 מעלות
יישור, סה"כ תנועת דורסי פלקשון בת כ 20 מעלות.
בתחילת שלב זה כף הרגל נמצאת במנח פרונטורי המאפשר גמישות והתאמת כף הרגל למשטח הדריכה, לקראת סוף שלב זה הקרסול עובר למנח סופינטורי , המקשיח את כף הרגל, ומכין אותו לקראת ניתוק העקב מהמשטח בשלב הדריכה הסופי . - הברך: עוברת ממנח של כ 15 מעלות כיפוף למנח של כ 0-5 מעלות כיפוף ,כלומר מהלך של 10 מעלות יישור.
- פרק הירך: נע מכיפוף של כ 20 מעלות, ועד זווית של כ 0-5 מעלות ישור, מהלך של 25 מעלות יישור.
- אגן: נע, ממשיך בסיבוב לאחור ( posterior rotation ) עד למנח האנטומי, מוטה כלפי מטה בצד הרגל שנמצאת בשלב המעבר ( swing )
- גב: נמצא מעל הרגל הדורכת.
הכוחות הפועלים על הפרקים
במהלך שלב זה, השוקה ( tibia ) נעה לפנים ע"ג הקרסול, מרכז הכובד נע לפנים מתרחק מציר פרק הקרסול, לאורך הקשת האורכית .
בשלב זה ייבנו מומנטים דורסי פלקסורים, הולכים וגוברים על פני פרק הקרסול .
בתחילת שלב ה- single support, הברך נמצאת במנח של 15 מעלות כיפוף, בשלב זה המומנט המכופף גבוה מאוד.
במהלך שלב ה-single support הברך מתיישרת, קו הכח מתקרב לפרק, ואיתו דועך המומנט המכופף, עד כמעט שנעלם.
הירך מתחילה את השלב בכיפוף 20 מעלות, אז המומנט המכופף המופעל עליה חזק, לאורך השלב הירך עוברת תהליך יישור, דבר המביא להתקרבות קו הכח לציר הפרק, ואיתו ירידה של המומנט המכופף.
פעילות השרירים
- הקרסול נע ממנח פלנטר פלקשון של 10 מעלות,
למנח דורסי פלקשון
של 10 מעלות.
במהלך תנועה זו הכוחות החיצוניים מפעילים מומנט מיישר על הקרסול, כיוון תנועת הקרסול הוא ככיוון המומנטים החיצוניים, לכן מהלך תנועה זה הוא מהלך פאסיבי ( הכוחות החיצונים מבצעים את התנועה ואין צורך בהפעלת שרירים לשם ביצוע התנועה ).
מאידך במהלך תנועה זו עובדים השרירים הפלנטר פלקסורים ( שריר ה- soleus דומיננטי לאורך כל השלב, שריר ה- gastrochemius נכנס לעבודה לקראת סוף השלב ) בכדי לבלום ולבקר באופן אקסנטרי את התנועה, כנגד אותם כוחות חיצוניים, ההולכים וגוברים. - בתחילת שלב זה, הברך בזווית 15 מעלות כיפוף והמומנט המכופף בשיאו. מיישר הברך
שריר הארבע-ראשי \ quadriceps, שעד כה עבד אקסנטרי לבלימת כיפוף הברך, יתחיל
לעבוד קונסנטרית ליישור הברך.
לקראת סוף שלב זה נכנס לפעילות בקרסול שריר ה-gastrochemius (שריר דו פירקי) הפלנטר פלקסור של הקרסול, פעילותו על פני הברך מכופפת, אקסנטרית, ומבקרת את תנועת היישור של הברך, מונעת את נעילת הברך בסוף טווח התנועה. - בתחילת השלב קיימים על הירך מומנטים מכופפים, ההולכים וקטנים לאורכו של שלב זה,
מיישרי הירך שריר-Gluteus maximus + hamstrings ממשיכים לעבוד
קונסנטרית ליישור הירך, ולמעשה ידחפו את הגוף לפנים על פני הגפה.
בשלב בו עובר הגוף את קו הפרק, ונמצא קידמית לגפה, המומנטים מתהפכים והופכים ממומנטים מכופפים, למומנטים מיישרים(extensors), ושריר מכופף הירך ה-iliopsoas יתחיל לפעול אקסנטרית לבקר ולמתן תנועה זו.
בשלב זה העומס על הרגל הדורכת גבוה, שהרי כל עומס הגוף נמצא על גפה אחת בלבד.
פתולגיות כף רגל , ברך או ירך עשויות לבוא לביטוי בשלב זה. פחד המטופל והימנעותו מכאב תביא לדילוג או קיצור של שלב זה, וחזרה לדריכה על שתי רגליים במהירות הגבוה ביותר האפשרית.
במהלך שלב זה, קיימים עומסים צידיים רבים על שרירי הליבה ומייצבי האגן-ירך, השרירים המייצבים מעל הרגל הדורכת, צריכים למנוע את קריסת האגן לכיוון הרגל שנמצאת בשלב המעבר \ swing.
במקרים קיצוניים של כאב בפרק הירך, או חולשת שרירים לדוגמאת ה-gluteus medius תוצג הליכה פטולוגית מסוג טנדלמבורג.
במהלך שלב זה אנו עוברים ליישור- dorsi flexion בקרסול , נוקשות בפרק הקרסול, כאב הנובע מפתולוגיות קרסול שונות, המונעות טווח חופשי מלא בפרק, עשויות לגרום לעליה מוקדמת של העקב מהמשטח ולהוביל להליכה שאינה סימטרית.
תגיות: כף הרגל כף הרגל והקרסול מבנה כף הרגל עצמות כף הרגל מדרסים פיזיותרפיה ל כף הרגל מדרסים ביומכניים כאבים ב כף הרגל בעיית מבנה כף הרגל מדרס שיקום כף הרגל מדרסים מכבי מדרסים לדורבן מבנה כף הרגל האחורית מדרסים לפלטפוס עצמות כף הרגל המרכזית מדרסים לפלטפוס מבנה כף הרגל מדרסים כללית מדרסים הגבהה עצמות כף הרגל האחורית מבנה כף הרגל הקידמית נעליים אורטופדיות פלטפוס ששברים ב עצמות כף הרגל נקע בקרסול מבנה כף הרגל הבריא מדרסים מגבס עצמות כף הרגל האנושית מדרס |