נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה
 
 

הלוקס ולגוס                          

היסטוריה הלוקס ולגוס: עד המאה ה19 ההתייחסות הרפואית להלוקס ולגוס \  hallux valgus היתה כאל דפורמציה הנוצרת ברקמה הרכה בלבד, קרי עיבוי תת עורי \ bunion תחת רקמת העור מדיאלית לראש המטטרסוס הראשון, ויוחסה בלעדית להנעלה אופנתית רעועה. הטיפול בהלוקס ולגוס באותם ימים כלל ניתוח והוצאה של העיבוי העורי במקום, לעיתים אף הוצאה  של הבורסה  המעובה (שקית נוזלים הממוקמת בין ראש המטטרסוס הראשון והעור)  ובמקרים קשים שיוף העיבוי הגרמי \ exostosis של עצם המטטרסוס הראשונה.
בשנת 1881 רופא בשם רוורדין דיווח לראשונה על ניתוח לטיפול בהלוקס ולגוס תוך התייחסות וטיפול בזוויות השונות של כל שורת העצמות הראשונה.

מהוא הלוקס ולגוס ?אנטומיית כף רגל - הלוקס וולגוס
הלוקס ולגוס הינו הטיית ראש עצם המטטרסוס הראשוןנה לכיוון מדיאלי, ראש המטטרסוס מושך אחריו מדיאלית את בסיס הפלאנג הפרוקסימאלי הראשון, בשעה שהצד המרוחק של הפלאנג אחוז על ידי רצועות ושרירים מקובע למקומו כפי שמתואר בציור.
גם המטטרסוס וגם הפלאנג הפרוקסימאלי נעים סביב ציר כך שזווית הפרק בינהם גדלה מעבר לטווח התקין שנע בין 8 - 15 מעלות, ועשויה להאמיר עד 60 מעלות.
הזווית בין המטטרסוס הראשון למטטרסוס השני גם כן גדלה אל מעבר ל 15 המעלות, הטווח התקין שלה.
השינוי בזוויות הפרק עשוי לגרור עיבוי של הרקמה התת עורית \ bunion, דלקת כרונית ועיבוי של הבורסה במקום, ובהמשך ליצור התעבות של רקמת העצם \ exostisis.
למידע נוסף בנושא הלוקס ולגוס בקישור

האם הלוקס ולגוס מהווה בעיה יציבה או  קיימים מצבים של הלוקס ולגוס אשר מחמיר ?
מחלקים את בעיית ההלוקס וולגוס לשתי משפחות:

congrous hallux valgus: הלוקס ולגוס יציב בעל הטיה קלה, לרוב יוגדר בגבולות הנורמאל, הזווית בדרך כלל בין 20 עד 30 מעלות והבעיה  לרוב בעיקר קוסמטית.
pathological hallux valgus:,הלוקס ולגוס מתקדם( מחמיר), זוויות פרק המטטרסוס-פאלנג  לרוב יחריפו לאורך השנים והזווית בין המטטרסוס הראשון לפלאנג עשויה להאמיר עד 60 מעלות, הפרק בשלבים הראשונים של ההלוקס ולגוס עשוי לעבור סבלוקסציה ובהמשך עם החמרת ההלוקס ולגוס הפרק יוטה לרוטציה מדיאלית, ואף עשוי לעבור דיסלוקציה מלאה.
כ 80 אחוז מכלל המיקרים של הלוקס ולגוס הם פועל יוצא של שינוי זווית המטטרסוס הראשון \ metatarsus primus varus, כאשר זווית המטטרסוס גדלה אל מעבר לזווית התקינה של 15 מעלות.

גולשים שהתעניינו בפרק זה התעניינו גם בנושא המדרסים, בנושא פלטפוס, בנושא נעלי ריצה ובנושא דורבן וכאבים בכף הרגל.



אנטומיית כף רגל - הלוקס וולגוס



אחת התופעות הגורמות להחמרת ההלוקס ולגוס היא מאחר והזווית בין המטטרסוס והפלאנג הראשון גדלה, השרירים המכופפים נעים מדיאלית וחוצים את הפרק מדיאלית למרכז הפרק.מאחר  זווית היישום שלהם עוברת מדיאלית לפרק בדומה למיתר של קשת, נוצרים בזמן כיפוף האצבעות או יישור האצבעות מומנטים לכיוון מדיאלי, מומנטים אלו עשויים ברבות הימים להחמיר את הזווית הדפורמטיבית.

תופעה שכיחה נוספת המתרחשת בזמן התקדמות תהליך ההלוקס ולגוס היא בזמן שבסיס הפאלנג הראשון נודד מדיאלית הוא מותח את שריר האדוקטור של הבוהן. מתיחה של שריר זה מפעילה לחצים רוטטורים על הפאלנג הפרוקסימאלי, לחצים אלו עולים ככל שהדפורמציה מחמירה, מביאים לרוטציה פנימית (סיבוב פנימי) של הפלאנג הפרוקסימאלי.



נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך הגולש: רגל קצרה מהשניה, מטטרסלגיהדלקת גיד אכילס, נקע בקרסול.

דרגות חומרה של הלוקס ולגוס

  1. הדרגה הקלה ביותר של הלוקס ולגוס תאופיין בכף רגל פרונטורית לרוב מלווה בכף רגל שטוחה וגמישות ייתר לאורך השורה הראשונה, מנח אנטומי זה עשוי להוביל לסבלוקסציה של פרק המטטרסאל-פאלנג הראשון ולעליה של זווית הפרק מטטרסו-פאלנגיאל עד  20 מעלות.
  2. הדרגה השניה של הלוקס ולגוס מלווה בהמשך החמרת זווית הפרק בשל משיכת הפלקסורים של הבוהן.אנטומיית כף רגל - הלוקס וולגוס
    בדרגת חומרה זו של הלוקס וגוס זווית הפרק מטטרסאל פלאנג הראשון תהיה כ30-40 מעלות.
  3. המשך נדידת המטטרסוס והחמרת הסבלוקסציה של הפרק אל מעבר ל 50 מעלות.
  4. דיסלוקציה של פרק המטטרסו-פאלנגיאלי והטיה של 60 מעלות של הפרק