פלטפוס ברגל              

מדרסים, שטייין נתי ממומחי המדרסים הטובים בארץ

מה הוא פלטפוס ?

פלטפוס הנו מונח מעוברת ( מתורגם מלועזית לעברית) הלקוח מהמונח רגל שטוחה = flat foot, מונח זה מתאר מצב של השטחת הקשת האורכית של כף הרגל ( flat foot arch), ויצירת מצב בו מרכז כף הרגל אינו מורם מהקרקע יוצר קשת אורכית יפה  ( flat arch) בהשוואה למצב המקובל. פלטפוס לרוב מלווה בפרונציה מוגברת \ וולגוס של הקרסול ( pronated foot \ ankle valgus) ובגמישות ייתר של מפרקי הקרסול.
חשוב מאוד להבין פלטפוס אינו מצב חד ערכי, כלומר כשאנו דנים בפלטפוס עלינו לנסות  ולהעריך את מידת חומרת המצב (  פלטפוס אינו מצב של רגל תקינה מול פלטפוס מוחלט, שחור מול לב, אלה המון אפור וכדי להעריך את חומרת הפלטפוס יש מספר שיטות אבחון) .
חשוב מאוד גם להבין שפלטפוס אינו מחלה אלה תאור של מנח כף הרגל  השונה מהממוצע באוכלוסייה,  נהוג לחשוב כי פלטפוס מהווה קרקע פוריה לבעיות שלד שריר בהם כאבי ברכיים , כאבי גב תחתון וכאבים בכף הרגל אך יש לזכור כי ישנם אוכלוסיות גדולות שכף רגלם במנח פלטפוס אך אינן סובלות מכאבי שלד שריר .
צמד חוקרים בשם הריס ובט ( Harris RT & Beath T) חילקו את התופעה ל3 סוגים של פלטפוס:
פלטפוס קשיח : כלומר מנח כף הרגל נראה שטוח גם כאשר כף הרגל אינה נושאת משקל, פלטפוס משוג זה הראה שכיחות גבוה של כאבי שלש שריר.
פלטפוס גמיש: זה הוא פלטפוס המופיע תחת נשיאת משקל אך כאשר כף הרגל באוויר ללא נשיאת משקל מבנה כף הרגל נראה תקין, סוג זה של פלטפוס שכיח יותר אצל צעירים,ולרוב אינו נוטה לכאבי שלד שריר.
פלטפוס גמיש עם גיד אכילס מקוצר, מנח זה של כף הרגל הראה שכיחות גבוה של כאבי שלד שריר.

פלטפוס הוא תופעה מולדת בעיקרה המתפתחת על רקע גנטי, מחקרים שונים הראוי כי קיים קשר משפחתי\ גנטי משמעותי בקרב אנשים הסובלים מפלטפוס, כמו כן כנראה שיש הבדלים בארעות פלטפוס בקרב עמים וארצות שונות. מחקרים אחרים הראו כי ישנם גורמים התפתחותיים העשויים להשפיע על  מידת הפלטפוס וארעות התופעה.

שכיחות הופעת הפלטפוס אינה ברורה מאחר וההגדרה המדוייקת מה הוא פלטפוס אינה קיימת ( כלומר כפי שנאמר בפסקה הקודמת : אין נקודה ממנה ניתן להגדיר מפה זה פלטפוס או מפה זו רגל תקינה  ), ובמחקרים השונים נמצאה שכיחות של פלטפוס אצל בוגרים בין 14% ועד 36%, במחקר שנערך בארה"ב על פלטפוס באצל 835 בוגרים נמצא כי פלטפוס מחמיר עם הגיל, פלטפוס היה שכיח יותר בקרב בעלי משקל ייתר, בקרב בעלי כף רגל ארוכה ( מידת נעלים גדולה) ובקרב אנשים שנטו לתחלואה וכאבים כרוניים.כמו כן נמצאה שכיחות מעט גבוה יותר של פלטפוס בקרב נשים.

כיצד פלטפוס משפיע על תפקוד כף הרגל ?

כף הרגל מתפקדת כאחד מבולמי הזעזועים החשובים בגוף, כף רגל שטוחה  אינה יכולה לבצע בלימת זעזועים נאותה ולכן במנח של פלטפוס מוגבר אנו חושפים את הגוף לעומסים וזעועים גבוהים בהשוואה לרגל התקינה ולכן עשויים להתפתח תהליכי שחיקה מואצים.

פלטפוס יוצר שינוי בפיזור העומסים על כף הרגל, במנח פלטפוס מוגבר העומס על השורה הראשונה  גובר עשוי ליצור כאבים בבוהן הגדולה ופתולוגיות כמו ססמואידיטיס ולעיתים להתפתחות של  קריסת השורה הראשונה, הגברת העומס על כריות כף הרגל השנייה והשלישית והתפתחות מטטרסלגיה.

פלטפוס כמעט תמיד מלווה בפרונציה מוגברת אשר תמנע את המעבר התקין לסופינציה בשלבי הדריכה המרכזיים. מעבר כף הרגל למנח סופינציה מאפשר למפרקי כף הרגל  לפתח נוקשות  (  foot rigidity) כך שבשלבי הדריכה האחרונים כאשר העקב עולה מעל משטח הדריכה מפרקי כף הרגל ינעלו וכף הרגל תאפשר מעבר מומנטים גבוהים, כאשר כף הרגל אינה ננעלת עומסי המתיחה על הרקמות הרכות (שרירים, רצועות, קפסולה..) גוברים עשויים ליצור כאבים בתחתית הקשת ולעתים כאבים בגב כף הרגל כמו גם לשינוי דפוס ההליכה.

פלטפוס אצל ילדים ?

לאורך השנים הראשונות של החיים כף הרגל אינה מפותחת ואיתה גם הקשת האורכית של כף הרגל, רגל שטוחה זו מלווה בריפוד שומני בתחתית כף הרגל דבר המביא לכך שפעוטות רבים מציגים מנח כף רגל שטוח (פלטפוס משמעותי ), אם תחילת תהליך הדריכה וההליכה הקשת של כף הרגל מתחילה לעבור תהליך התפתחות ועד גיל 6 ניתן לראות ירידה משמעותית בארעות הפלטפוס, במחקר שנערך בארה"ב נמצאה שכיחות של כ 40% פלטפוס אצל ילדים בגיל חמש, תהליך זה נמשך לאורך גיל ההתבגרות והקשת מגיעה לבגרות בגיל 13-16, באותו מחקר נמצאה שכיחות של  22% פלטפוס אצל ילדים מגילאי חמש עד עשר, ושכיחות של  15% אצל ילדים בגילאים עשר עד חמש עשרה.
במחקר נוסף שבוצע בארה"ב נמצאו מספרים דומים של ארעות פלטפוס בגילאים השונים, במחקר זה נמצא כי שכיחות פלטפוס אצל ילדים היה גבוה יותר בקרב בנים מאשר בנות (  52% לעומת 36%)  כמו כן ארעות גבוה יותר של פלטפוס אצל ילדים עם משקל ייתר.

מחקרים נוספים הראו קשר בין נעילת נעלים בגיל מאוד צעיר וארעות פלטפוס אצל ילדים, מה שהביא את החוקרים למסקנה שיש לאפשר לכף הרגל  בשלבי ההתפתחות להחשף  לעומסים טבעיים על ידי שימוש בנעלים רק בגילאים מאוחרים יותר, שימוש בנעליים מינמליסטיות, וחשיפה להליכה יחפה על משטחים משתנים ( חול ים, דשא..) מחקר נוסף הראה כי ארעות פלטפוס אצל ילדי העיר גבוה יותר מאשר אצל ילדים כפריים מה שעשוי לבסס טענה זו.

מסקירה רחבה של הנושא פלטפוס אצל ילדים עולה המסקנה כי קיים טיפול ייתר בפלטפוס אצל ילדים, לרוב על ידיי נעליים תומכות או מדרסים בהתאמה אישית. פלטפוס אצל ילדים (לפחות עד גיל 7-10) הנו תופעה שכיחה ותקינה שאינה דורשת התייחסות, הטיפול  בפלטפוס אצל ילדים צריך לכלול חשיפה להליכה, משחק וספורט ללא נעלים, יחפים על משטחים משתנים כמו חול ים ודשא, מסקנה נוספת היא כי יש לשמור על משקל תקין.
רק פלטפוס אצל ילדים הגורר קושי ממשי בבצוע פעילויות ספורטיביות או גורם לכאבים רצוי כי יטופל על ידי מדרסים בהתאמה אישית.

מהם הגורמים העשויים לגרום להחמרת פלטפוס?

פלטפוס בכף הרגל עשוי להתפתח או להחמיר בגילאים מבוגרים ומכונה בעגה המקצועית פלטפוס נרכש, פלטפוס עשוי להחמיר בשל מגוון סיבות,  מחקרים שהתחקו אחר פלטפוס אצל מבוגרים הראו החמרה של ארעות הפלטפוס ביחס ישר לגיל, ביחס ישר למשקל ייתר וביחס יישר לאורך הרגל, אך במקרים רבים פלטפוס נרכש עשוי להתפתח בעקבות הריון, בעקבות פציעה של כף הרגל ( כמו שבר מאמץ בכף הרגל או נקע ברגל), פלטפוס עשוי להתפתח בעקבות בעיה ווסקולרית כמו סכרת או בעקבות בעיה במערכת עצבים כמו זו העשויה  להתרחש לאחר פריצת דיסק.

האם פלטפוס עשוי לגרום לכאבים?

פלטפוס בהחלט עשוי להיות גורם לכאבי שריר שלד מסוגים שונים פלטפוס עשוי לגרור כאבים בכף הרגל, כאבים בברכיים, כאבים בירכיים או כאבים בגב התחתון ובאגן.

 פלטפוס עשוי ליצור כאבים בכף הרגל מתחת לקשת, כאבים בחלק העליון של כף הרגל, כאבים בבוהן או בכלל בשורה הראשונה, כאבים בעקב בחלק הפנימי,  כאבים בצד בפנימי או החיצוני של הקרסול, ולעיתים אף כאבים בקשת החיצונית של כף הרגל. כמו כן פלטפוס עשוי לגרום לכאבים בעיקר בפן המדיאלי של הברך כמו גם כאבים לאורך השין הפנימי של הטיביה ( שין ספלינט)

פלטפוס ברגל, רגל ניטראלית, קשת גבוה

מה הוא הטיפול בפלטפוס ?

הטיפול בפלטפוס צריך לכלול משקל גוף נמוך, הנעלה אורטופדית מותאמת, פעילות גופנית הכוללת חיזוק שרירי כף רגל וחיזוק שרירי ירך ושרירי ליבה וכמובן שימוש במדרסים אורתופדים.. יש לזכור כי אין בכוחם של מדרסים לתקן את צורת כף הרגל אך בכוחם לשנות את מנח כף הרגל ( רק בזמן שימוש בהם) ובכך למנוע היווצרות עומסי ייתר וכאבים בכף הרגל, בברכיים, בירכיים, באגן ובגב .

פלטפוס ברגל, רגל ניטראלית, קשת גבוה

הערת המחבר: כפיזיותרפיסט המתמחה בבניה והתאמה של מדרסים נהיר לי כמו לכל מומחה כף רגל, כי המדרסים מהווים כלי טיפולים חזק ומרכזי לטיפול בבעיות שמקורן בפלטפוס.לצערי הרב אני פוגש מקרים רבים של מטופלים הסובלים מפלטפוס בכף הרגל המגיעים אלי כאובים בטענה שהם השקיעו אלפים רבים של שקלים במדרסים לפלטפוס אך הללו לא פתרו את בעייתם.
לכל אדם יכולת שונה לספוג שינויים חיצוניים ולחצים על כף הרגל ככל שרמת התיקון אותה מבצע זוג המדרסים לפלטפוס גדולה יותר כך דרוש כושר הסתגלות גבוה יותר למדרסים.

במהלך חיי המקצועיים נתקלתי במטופלים עם פלטפוס בעלי כושר הסתגלות למדרסים גבוה, כאלו שניתן היה וצריך היה לתת להם תמיכה חזקה וגבוה בקשת רק אז הם חשו מעט חוסר נוחות הקשור בשימוש במדרסים מאידך התיקון החזק היה  נחוץ והצליח לבצע שינוי במנח כף הרגל במידה מספקת כך שהצליח להעלים עבורם את המכאובים  והבעיות השחיקתיות מהם סבלו.
מאידך פגשתי מטופלים עם פלטפוס בעלי כושר הסתגלות נמוך למדרסים, עבורם מדרס בעל תיקון חזק יגרום לכאבים וחוסר נוחות שיגרמו לבסוף לנטישת המדרסים, מטופלים מסוג זה יאלצו להסתפק במדרסים בעלי תמיכה בינונית עד קלה בקשת כך שרמת התיקון שניתן לספק למנח כף הרגל שלהם תהיה בינונית.

כלל אצבע בעולם המדרסים הוא כי תקופת ההסתגלות למדרסים עשויה להמשך 7-21 יום, במהלך תקופה זו יש להשתמש במדרסים בסולם עולה, ביום הראשון שעתיים ביום השני שלוש שעות... במידה והצלחתם להסתגל למדרסים ולשינוי אותו כופים המדרסים על הפלטפוס תוך זמן קצר מאוד, כלומר יכולתם להשתמש במדרסים לאורך יום שלם כבר לאחר יומיים שלושה ללא תחושת חוסר נוחות, עליכם לשקול לחזור לחנות המדרסים ולדרוש תמיכה נוספת בפלטפוס. תהליך זה עשוי לחזור על עצמו מספר פעמים עד מיצוי התהליך.

לברור פרטים לגבי המדרסים שלנו ניתן להתקשר ישירות   5169361 03 או דרך האתר שפא אורתופדיה