אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
פלטפוס אצל ילדים \ פלטפוס מולד  
האם הילד שלי סובל מפלטפוס ? לא בהכרח, הקשת האורכית בכף הרגל, מתפתחת אט אט לאורך שנות הצמיחה הראשונות של החיים, ומגיעה לשיא התפתחותה רק בגילאי סיום הצמיחה סביב גיל 15-18, מכאן שרק טבעי הוא כי מבנה כף הרגל המאפיין פעוטות בגילאים הצעירים, אינו מפותח, מושטח, ועשוי להשתנות ולהתפתח לאורך שנות ההתבגרות ולהפוך לקשת ניטראלית ותקינה בגילאים הבוגרים.
מחקרים רבים מצביעים על כך שבשעה שפלטפוס בכף הרגל הינה תופעה שכיחה אצל ילדים בגילאים הצעירים, תופעה זו הולכת ומצטמצמת ככל שהילדים ולמעשה עד גיל שנתיים מרבית התינוקות יציגו פלטפוס בכף הרגל.
במחקר אורכי שנערך בארה"ב על כ 300 מתבגרים נמצא כי:
- 40 אחוז מהילדים בגיל 5 הציגו שתי כפות רגליים עם פלטפוס.
- 22 אחוז מהילדים בגיל 5-10 הציגו שתי כפות רגליים עם פלטפוס.
- רק 15 אחוז מהילדים בגיל 10-15 הציגו שתי כפות רגליים עם פלטפוס.
אז מדוע אצל הפעוט שלי הפלטפוס כל כך בולט ? בשלב זה של הצמיחה, הקשת האורכית בכף הרגל אשר ממשיכה להתפתח ומגיעה לבגרות רק בסוף שלבי הצמיחה, אינה בשלה כלל ועשויה להציג מנח של פלטפוס קשה אך בנוסף לכך התגבשות ריכוז של שומן תינוקות (baby fat) סביב הקשת האורכית המדיאלית, מגביר את האפקט הוויזואלי של פלטפוס בכף הרגל, כך שלרוב המראה החזותי של פלטפוס חריף בהרבה מהבעיה האנטומית עצמה.
עד איזה גיל הקשת האורכית צומחת ? הקשת האורכית בכף הרגל ממשיכה לצמוח באופן תקין כחלק מהתפתחותן של הרקמות הרכות בקרסול ( השרירים, הרצועות והגידים ) ונמשכת עד גיל 6 בקצב מהיר, וממשיכה להתפתח עד גילאי הנעורים, וממשיכה עד סיום הצמיחה של הילד\ילדה, ולכן כפי שתוכלו להבין מהמחקרים הבאים פלטפוס שאינו פלטפוס קשה עשוי להסתדר ולהפוך במהלך ההתבגרות לקשת תקינה.
אז איך כן חשוב לטפל בפעוט שאנו חושדים שסובל מפלטפוס ? אף על פי שאין מחקרים המבססים זאת, קיימת הסכמה בקרב הנוגעים בדבר, כי רצוי בשלבי התפתחות בוסריים אלו, לתרגל את כף הרגל של הפעוט בהליכה על משטחים שונים, הליכה יחפה על חול כמו גם מטלות קרסול שונות בכדי לגרות את שרירי כף הרגל לצמיחה ראויה.
במחקר על קבוצה גדולה של בוגרים שנעשה בהודו, התגלה כי בקרב אותם בוגרים שגדלו בכפר יחפים, ללא נעליים, הקשת האורכית בכף הרגל נרשמה כתקינה ובריאה יותר מהקבוצה שגדלה בערים המפותחות נעולה בהנעלה מערבית( שם ניצפו בעיות פלטפוס רבות יותר ).
מסקנת החוקרים היא כי תרגול והפעלה של שרירי כף הרגל על משטחים שונים ומטלות שונות המדמה הליכה יחפה ללא נעליים עשוי למנוע פלטפוס בכף הרגל.
אז מתי כדאי להשתמש במדרסים ? באופן כללי לא הייתי ממליץ כלל על שימוש במדרסים אצל פעוטות לפחות עד סיום גיבוש הליכה ועמידה יציבה ובוגרת סביב גילאי 3-4. בשלב זה במידה והילד מציג מנח פלטפוס חריף של כף הרגל, אחד ההורים משתמש במדרסים וסובל מפלטפוס בינוני עד קשה, הייתי פונה לאורטופד הילדים ומתייעץ עימו בנושא. לסיכום במידה והילד סובל מכאבים בכף הרגל או מציג מנח חריף של פרונציה ופלטפוס הייתי שוקל להתאים מדרסים.
אז איזה סוג מדרסים כדאי לרכוש ? שימו לב כי בחנויות אורטופדיה רבות ימליצו לכל ילד לעשות מדרסים גם אם אינו זקוק לכך, כמו כן ינצלו את העובדה כי אתם ההורים מנסים לתת הכי טוב שאפשר לילד שלכם ולכן יציעו מדרסים קשיחים יקרי ערך כמדרסים היעילים יותר. באופן אישי אני ממליץ בגילאים הצעירים להשתמש במדרסים פשוטים תלת שיכבתיים שלרוב יעלו 400 -700 שקלים ( מדרסים במחיר נמוך יותר באופן משמעותי חשודים בעיני כמדרסים מוכנים המוצגים בפני הלקוח כמדרסים בהתאמה אישית - ראו בדף "מדרסים" כיצד נהוג לרמות אתכם) מדרסים יקרים ואיכותיים יותר מיותרים והתוספת הערכית תהיה שולית, כמו כן יש לזכור שכף רגלו של ילדנו גדלה בקצב מהיר וכל החלפת מידת נעל מחייבת התאמת מדרסים חדשה.
מה ההבדל בין מדרסים לפלטפוס אצל ילד ואצל בוגר ? כפי שתקראו בדף "מדרסים לפטפוס" מטרת המדרסים לפלטפוס היא לתת תמיכה מקסימאלית לקשת האורכית כמו גם תיקון מנח עצם הקלקנאוס. ככל שהילד יהיה בוגר יותר נדרוש תיקון משמעותי יותר גם עם הדבר ידרוש תקופת הסתגלות ארוכה יותר למדרסים, אצל ילדים בגילאים הצעירים הייתי ממליץ לתת תיקון עדין, חלקי בכדי שהמדרסים יתפסו אצל הילד כאביזר חיובי ובהמשך החיים הילד שיהפוך לנער ישתמש בהם באופן קבוע.
מדוע חשובים המדרסים לילד עם פלטפוס חריף ? מנח לקוי של כף הרגל עשוי לאורך זמן ליצור שחיקה וכאבים מוגברים בכף הרגל, בקרסול, בברך או באיזורים גבוהים יותר כמו הגב. תיקון מוקדם של ליקויים אלו עשויי למנוע תהליכים שחיקתיים אלו ובכך למנוע מכאובים בהמשך החיים.
מחקרים הראו כי בקרב ילדים הסובלים מפלטפוס חריף היכולות האתלטיות והגופניות נמוכות, כמו כן אותם מחקרים הראו כי שימוש במדרסים עשוי לשפר יכולות אלו ואיתם לשפר את התדמית הגופנית האהבה לפעילות ספורטיבית ואורך החיים של אותם ילדים.
- רצוי כי כף הרגל אצל פעוט תגורה על ידי הליכה יחפה, תרגילים והליכה על משטחים שונים.
- פעוטות וילדים צעירים בעלי כף רגל שטוחה יתכן ויגדלו להיות בוגרים בעלי כף רגל תקינה ולכן לא צריך לרוץ לאורטופד בדאגה ולהזמין מדרסים יקרים.
- ילדים ופעוטות בעלי רגל שטוחה חריפה \ פלטפוס חריף מציגים יכולות גופניות נמוכות יותר מילדים בעלי כפף רגל תקינה, התאמת מדרסים מתקנים עשויה להביא לשיפור היכולות הגופניות בקרב אותם פעוטות, ולתרום לבטחונם האישי ולשפור תפקודם הגופני והחברתי.