אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
כיצד מאבחנים פלטפוס בכף הרגל  
קיימות מספר שיטות לאיתור ולהערכת מצב הפלטפוס בכף הרגל, בפרק זה נסקור את הבדיקות השונות לאיתr פלטפוס בכף הרגל:
- הסתכלות, הדרך הקלה והשכיחה להערכת מצב הפלטפוס בכף הרגל היא על פי מראה כף הרגל, מומחה ידע לאתר את הפלטפוס ולהעריך את חומרתו על פי הערכה וויזואלית. יש לבצע את הבדיקה בישיבה ללא נשיאת משקל, בעמידה תוך נשיאת משקל מירבית, בהליכה דינאמית ולעיתים נאלץ להשתמש במצלמה מהירהבכדי להעריך את מצב הפלטפוס בריצה.
- גובה הנביקולר: navicular height, מדידה המתייחסת לגובה הטוברוסיטי של הנביקולר בהשוואה לאורך כף הרגל (ראה תמונה משמאל), במצבי פלטפוס המדד יהיה נמוך מ 0.22
- איתור פלטפוס על פי מראה עקבת כף הרגל, קיימות מספר שיטות ל"הורדת" עקבת כף הרגל.
דרך נוחה וקלה לבדוק את עקבת כף הרגל היא לעבור על משטח יבש עם רגל רטובה, לדוגמה מעבר עם רגל רטובה על פיסת קרטון, העקבות הרטובות יווצרו על גבי המשטח היבש, על פי מראה העקבות יהיה קל לזהות את סוג כף הרגל .
כמו כן קיים חישוב : גובה הקשת על פי arch index. - צילום רנטגן, מומחה יוכל למדוד את זוויות עצמות המסרק והיחסים בינהם, בכדי לקבוע האם יש פלטפוס ומה חומרתו של הפלטפוס.
- אינדקס יציבתי שפותח המכיל כ6 אלמנטים בהם מנח הטלוס,מנח הקלקנאוס, מנח הקשת המדיאלית. מדד זה נע בטווח הניקוד שבין מינוס 12 ועד פלוס 12,כאשר הטווח של הרגל התקינה נע בין פלוס 5 למינוס 5, טווח הpes planus נע בין +12 ל +2.
הגולשים שהתעניינו בפרק זה התעניינו גם בפרקים על: פרק בנושא מדרסים, פרק בנושא כאבים בכף הרגל ופרק בנושא נעלי ריצה.
בדיקות נוספות לפלטפוס :
- הסתכלות הן במצב עמידה והן בהליכה :
תאפשר ניטור דפורמציות בתבנית ההליכה, בדיקת סימטריה בין הגפיים, זוויות הפרקים וכולי.
ניתן לתת למטופל מטלות קשות יותר, כמו הליכה מהירה או ריצה, בכדי להציף בעיות קיימות בתבנית הליכה .
צילום או צילום ווידאו של ההליכה יאפשר זיהוי נוח וקל יותר של שינויים בדפוס ההליכה. - כחלק מרוטינת הבדיקה יש לבקש את המטופל להביא נעל ישנה , נעל שכזו עשויה לתת רמזים רבים לדפורמציה הקיימת, מנהגי הנעלה, תבנית הליכה לקויה וכולי.
- מדידת גובה הנביקולר: וחישוב אינדקס גובה הקשת. ביצוע השוואה בין שתי כפות הרגליים, הן בגובה הנביקולר והן בגובה המלאולוס המדיאלי.
מדידה כזו עשויה להצביע על הבדלים בעומק הקשת האורכית ולעיתים להצביע על הבדל באורך הגפיים (בעקבות הבדלים בקשתות האורכיות ומנח הקלקנאוס). - קביעת ה-leg heel aligment, נצייר קו לאורך מרכז הקלקנאוס ולאורך גיד אכילס, נציב את הקרסול כאשר הטלוס במנח ניטראלי. זווית של כ 2-8 מעלות וורוס הינה זווית תקינה. בדיקת הזווית תחת נשיאת משקל ( האם קיימים הבדלים בזוויות ??)
- בדיקת ה forefoot heel aligment, נציב את הרגל האחורית במנח ניטראלי, נבצע פרונציה מלאה של הרגל הקדמית, ציר הסיבוב במצב נורמאלי, צריך לעבור במקביל לרגל, במידה וציר הסיבוב נע מדיאלית או לטראלית, נדע כי הרגל הקידמית בוולגוס או וורוס.
- בדיקת ה: fick angle נבקש מהמטופל לעמוד מולנו יחף ונמדוד את ה fick angle ניתן לבקש את המטופל לבצע מספר מטלות לאחריהן יעמוד שוב מולנו בכדי לבדוק שוב את ה fick angle , זווית תקינה בין 12-18 מעלות. לאחר מכן נבדוק את המטופל בישיבה ( בירכיים 90 מעלות ) או שכיבה על הבטן בירכיים בכיפוף 90 מעלות, ונאבחן שוב את זווית ה- fick angle, הפעם ללא השפעת משקל הגוף או זוויות פרקי הירכיים.
- בדיקת כוח שרירים וסיבולת של הטיביאליס האחורי.
- בדיקת טווח דורסי פלקשיון של הקרסול, יש לוודא כי הבדיקה מבוצעת כאשר הרגל במנח מרכזי (בדרך כלל מטופלי כף רגל מושטחת ינסו לבצע את התנועה תוך שימוש ב fick angle מוגבר).