אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
פלטפוס בכף הרגל- הטיפול הפיזיותרפי  
הטיפול הפיזיותרפי בפלטפוס עשוי להשתנות בין מטופל למטופל ובין מקרה למקרה.
רובם המכריע של המטופלים אשר יגיעו לטיפול הפיזיותרפי, לא יגיע לטיפול בעקבות פלטפוס בכף הרגל, אלה בעקבות פתולוגיות וכאבים בכף הרגל ( דורבן, מטטרסלגיה, שברי מאמץ של המטטרסוס החמישי ) , בברך, בירך ואו באברים גבוהים יותר.
במהלך הבדיקה על הפיזיותרפיסט מוטלת האחריות למציאת מנח הקרסול, ואיתור הפלטפוס וההחלטה האם עשוי להיות קשר בין מנח הקרסול או הפלטפוס לפתולוגיה עליה מתלונן המטופל.
מקרים רבים של pttd חוסר ספיקה של הטיביאליס האחורי המלווה בפלטפוס קשה מגיעים לטיפול רק בשלב הכורני לאחר שהם סובלים שנים מהבעיה, ולצערי הרב במקרים רבים, גם אז אבחנתם מתפספסת.
כף הרגל השטוחה \ פלטפוס וסנדרום ה pttd (שרירי הטביאליס האחורי) הם בהחלט מצע טוב להתערבות הפיזיותרפית.
אף על פי שקיים חוסר מידע מחקרי מבוסס המצביע על השפעה ישירה של התרגול הפיזיקאלי על מבנה הקשת האורכית ויכולת תיקון של הפלטפוס, כמו גם שיפור ישיר של תבנית התנועה של כף הרגל במהלך ההליכה, קיימים מחקרים רבים הרומזים על השפעה שכזו, ומחקרים רבים המבססים שיפור בפונקציה ובסימפטומים של מטופלים עם פלטפוס שעברו טיפול פיזיקאלי.
הגולשים שהתעניינו בפרק זה התעניינו גם בפרקים על: פרק בנושא מדרסים, פרק בנושא כאבים בכף הרגל ופרק בנושא נעלי ריצה.
מחקר שבדק את הפעילות האלקטרותרפית של שריר הטיביאליס האחורי, מצא כי חבישה לתיקון מנח כף הרגל הביאה לשיפור דפוס הפעילות החשמלית הפתולוגית שנרשמה בשריר במהלך תבנית ההליכה, ואף הביאה לשיפור של כ15% במנח הקשת. ( תיקון הפלטפוס).
מחקר שבדק מטופלים שאובחנו כסובלים מ pttd ( חולשת טיביאליס אחורי) מצא התאמה בין הפתולוגיה בטיביאליס האחורי ובין מנח שטוח של הקשת האורכית \ פלטפוס מלווה בהיפר פרוניישון.
בהמשך המחקר לאחר שיקום הרגל, הבדיל בין נחקרי pttd המציגים חולשת שרירים סביב כף הרגל, ובין נחקרי pttd שהציגו יכולת שרירית טובה סביב הקרסול ומצא מתאם בין חולשת השרירים סביב הקרסול, ובין מנח שטוח של הקשת האורכית \ פלטפוס ומנח היפר פרונטורי של הרגל האחורית.
מסקנת החוקרים : הינה כי קיים מקום חשוב לקביעת תוכנית שיקומית שתכלול חיזוק אקסנטרי של שריר הטיביאלי האחורי הפתולוגי, אך גם לאחר השבת היכולת השרירית סביב הקרסול הפגוע, עדיין תוצג רגל
היפר פרונטורית ובמנח פלטפוס, והתרגול אינו יכול לגמול לחלוטין משימוש בהתקן אורטוטי.
מחקר שהשווה תרגול אקסנטרי של שריר הטיביאליס האחורי, מתיחות של שרירי הסובך, ושימוש
במדרסים לעומת תרגול קונסנטרי של שריר הטיביאליס האחורי, מתיחות של שרירי
הסובך, ושימוש במדרס.
הטיפול הפחות אפקטיבי כלל מתיחות ומדרס בלבד ללא תרגול של הטיביאליס האחורי.
מחקר שבוצע על 47 מטופלים שסבלו מ pttd (חולשת טיביאליס אחורי הגורמת לפלטפוס) כרוני ( מעל 138 יום),
המטופים עברו 10 טיפולי פיזיותרפיה, בהם קיבלו הדרכה לתרגול עצמי:
תרגול אקסנטרי, קונסנטרי, פרופריוספציה וכולי.
למטופלים ניתנו התקן אורטוטי.
בקרב כ83% מהמטופלים נרשם שיפור ניכר, ונמנע ניתוח מיותר.