נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה
פלטפוס  >  פלטפוס- טיביאליס פוסטריור סינדרום >

פלטפוס טיביאליס פוסטריור סינדרום                                                           


פלטפוס ברגל, רגל ניטראלית, קשת גבוה

מעט היסטוריה : סינדרום הטיביאליס פוסטריור או כפי שהוא מכונה ptd אובחן לראשונה בשנת 1936 על ידי קולאסקי, אשר תאר טנוסינוביטיס של  גיד שריר הטיביאליס האחורי בקרב פציאנט שטופל על ידיו, כ 20 שנה מאוחר יותר תאר פלאור במאמרו מספר מטופלים שסבלו מבעיה ונותחו בעקבותיה. בשנת 1963 וויליאמס תאר על קבוצת מטופלים שלו  הליך ניתוחי  המתמודד עם דיס- פונקציה של שריר הטיביאליס האחורי. מעט מאוד נכתב על הבעיה עד שנות השמונים המוקדמות אז החלו חוקרים רבים לעסוק בבעיה.

הגולשים שהתעניינו בפרק זה התעניינו גם בפרקים על: פרק בנושא מדרסים, פרק בנושא כאבים בכף הרגל ופרק בנושא נעלי ריצה.

מהיא בעיית הטיביאליס פוסטריור ? פתולוגיית ה-tibialis posterior dysfunction  מתארת מצב בו שריר ה t.p הפתולוגי חלש, ואינו מסוגל לנעול סופינטורית את מפרק ה midtarsal joint לאורך שלב הדריכה הקרוי mid stance, נעילה זו והתמיכה ששריר הטיביאליס האחורי מספק לקשת האורכית הינה שלב מכריע בשלב הדריכה במהלך שלבי ההליכה, המפרק הלא נעול אינו קשיח מספיק, ובזמן הרמת העקב בשלב ה- heel off, הקשת האורכית המדיאלית בכף הרגל הנתונה ללחצים ועומסים רבים לא תוכל לעמוד בעומס ( בשל חוסר נעילת הפרק), השרירים הפנימים ורצועות כף הרגל ינסו להתמודד ולפצות על חולשה זו, התעייפו ולבסוף יכשלו והתארכו, כך שבסופו של תהליך הקשת האורכית המדיאלית תתחיל בתהליך קריסה, ויופיע פלטפוס.

מדוע בכלל מופיעה בעיה בשריר הטיביאליס האחורי ? חולשת שריר ה t.p עשויה להיווצר כתוצאה ממרחב גדול של סיבות: סכרת, ירידה באספקת הדם למקום, ירידה בגמישות הגיד והשריר, עומסי ייתר, חבלה ישירה ולרוב ללא סיבה ידועה.

מה בעצם קורה בגיד הטיביאליס האחורי ? בעקבות שימוש ייתר ומיקרו טראומות מרובות, הגיד עובר טנדינוזיס, תהליך פיברוטי לא תקין של הגיד, המוביל לכאב ולירידה ביכולות התפקודיות.
במרבית המיקרים המטופל יגיע לאיבחון במצב כרוני של ה pttd, post tibialis tendon dysfunction במיקרים רבים האורטופד, הפדואטר או הפיזיוטרפיסט יפספסו את איבחון הבעיה.

מה דרגות החומרה של דלקת בגיד הטיביאליס האחורי ? דלקת ה t.p מחולקת ל 4 דרגות חומרה על פי הטורפ & גונסון:
  • דרגת חומרה 1- גיד רגיש, אדום, כאב, עייפות בהפעלת השריר, כאב במגע ולעיתים נפיחות לאורך הגיד מאחורי המלאולוס המדיאלי, ועד האינסרציה שלו על העצמות הטרסאליות. לא תמיד יכשל במבחן עליה על רגל אחת.
    לא תמיד לא תמיד יוצג מנח pes planus טיפול: איבחון מוקדם, פיזיוטרפיה, מדרסים, טיפול בקרח, טיפול נסאידי.
  • דרגת חומרה 2- המשך סימני הדלקת, תוצג דפורמציה גמישה של הקרסול הכוללת עקב בוולגוס + אוורזיון, רגל קידמית בוורוס +באבדוקציה.
    המטופל יכשל במבחן עליה על רגל אחת, יציג ירידה ביכולות הליכה ושיווי משקל. במצב הכרוני התלונות האופייניות הן: ירידה ביכולות, ותלונות על שינוי במבנה כף הרגל, ופחות התיחסות לכאב הנובע מהגיד עצמו.
    הטיפול: הטיפול: דומה לשלב 1 אך כאן, יתכן צורך בשימוש בסד קשיח.
  • דרגת חומרה 3,4-דפורמציה קשיחה של הקרסול, הטיפול בד"כ יכלול סד\ניתוח.
  • פרסון מצא כי חלוקה זו אינה מספקת, מחקרים הצביעו כי כמחצית מהמטופלים שייכים לדרגת חומרה שניה, ולכן חילק את דרגת חומרה 2 לשלושה תתי שלבים:
  • הוורוס \אוורזיון של הרגל האחורית פחות מ 15 מעלות.
  • הוורוס מעל 15 מעלות.
  • הוורוס מעל 15 מעלות, הדפורמציה גמישה בכףהרגל האחורית ( בדומה לשלבים הקודמים) אך בשלב זה אינה גמישה בכף הרגל הקדמית.

    קבוצת חוקרים מסיאטל העריכה כי כ 80 אחוז ממטופלי pes planus שייכים לקבוצה שכללה
    בעיות ב :tibialis post או\ו spring lig או\ו deltoid lig.
    מאידך רק כ 20 אחוז סבלו ממכאובים או מבעיה שחיקתית סביב פירקי הקרסול וכף הרגל.