|

 דלקת בגיד אכילס | אנטומיה גיד אכילס  | דלקת כרונית בגיד אכילס | דלקת בורסה סביב גיד אכילס |



אנטומיה דלקת בגיד אכילס

דלקת בגיד אכילס
אנטומיה גיד אכילס: פרק זה מוקדש לנושא  האנטומיה הקשורה בדלקת של גיד אכילס, ובאה לאפשר לך הקורא להבין טוב יותר מהיא הדלקת בגיד אכילס, מהם גורמי הסיכון ללקות בדלקת בגיד אכילס, כיצד הרפואה מציעה להתמודד עם דלקת בגיד אכילס.

בפרק זה הושקעו שעות רבות של איסוף חומר מדעי ועריכה בנושא דלקת בגיד אכילס בכדי להעצים אותך בחפשך אחר תשובות,פירגון למאמר זה על ידי לחיצה על מקש +1 יקדם את העמוד ויאפשר גם לגולשים אחרים להנות מתוכן העמוד בשעה שהם מתמודדים עם בעייתם. מודה לכם על תשומת הלב ועל האחריות הציבורית.

 נתי
אחראי על איסוף החומר בנושא דלקת בגיד אכילס והעריכה : שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדיה.

ליחצו על +1 לפרגן על האתר :


חולון; יהושוע רבינוביץ 58
טלפון 5169361 \ 0528306095



 דלקת בגיד אכילס | אנטומיה גיד אכילס  | דלקת כרונית בגיד אכילס | דלקת בורסה סביב גיד אכילס |


אנטומיה דלקת בגיד אכילס

גיד אכילס ושרירי הסובך

              גיד אכילס ממוקם בפן האחורי של השוקה, מחבר את שרירי הסובך ה: gastrocnemius, soleus ושריר הפלנטריס לקרסול, שם יוצר אינסרציה למשטח האחורי של הקלקנאוס בצידו המדיאלי. גיד אכילס הוא הגיד הגדול ביותר בגופינו אך הוא גם הגיד שנקרע בשכיחות הגבוהה ביותר ודלקת בגיד אכילס היא בעיה נפוצה ביותר.

              גיד אכילס מוזכר לראשונה בספרות, על יד האנטומיסט הפלמי, פליפ וורנהיין, בספרו corporis human anatomia, אך כנראה ששמו עתיק יותר וטבוע במיטולוגיה היוונית. הגיבור היווני אכילס הוטבל בנהר הסטיקס, כאשר היה תינוק. כתוצאה מכך הפך כל גופו לבלתי פגיע, פרט לעקב מכיוון שכאשר טבלה אותו אמו בנהר, החזיקה אותו בעקב כך שחלק זה לא טבל במים, ועקבו של אכילס נותר המקום היחיד הפגיע בגופו. בעת מלחמת טרויה, שאכילס היה מגיבוריה ההירואים, פגע בעקבו של אכילס חץ שנורה על ידי פאריס, פאריס שהונחה על ידי אפולו ידע על מקומו הפגיע של הגיבור אכילס ובעזרת חץ בודד הביא למותו.
 

             גיד אכילס הינו הגיד החזק ביותר בגוף, אורכו אצל זכר בוגר מגיע לכ 15 סנטימטרים. באינסרציה המקורבת שלו הגיד רחב מאוד ופרוס כמניפה, מרחיב את שטח החיבור שלו לקבוצת שרירי הסובך.בצידו המרוחק ( ככל שנרד מטה לאורכו של הגיד ) הגיד הולך ונעשה צר.מקומו הצר ביותר הוא כ 4 סנטימטרים מעל האינסרציה של גיד אכילס לקלקנאוס. מנקודה זו מתחיל הגיד להתרחב שוב, בכדי ליצור אינסרציה רחבה למשטח הקלקנאי האחורי.


כאשר מתבוננים ב גיד אכילס בריא מראה  הגיד לבן ומבריק המרקם הינו מרקם פיברובלסטי (fibroelastic). במרחב החומר הבין תאי שוכנים טנובלסטים וטנוסייטים ( tenoblasts וtenocytes ) מהווים 90-95% מהמרכיבים של הגיד.  את שאר החומר המרכיב את הגיד מרכיבים פיברוכונדרוציטים (fibrochondrocytes), נוזל סינוביאלי, תאי אנדותל ותאי שריר.  

גיד אכילס בריא מכיל כ80 % סיבי קולגן טייפ 1 אלו הם סיבי קולגן עבים בעובי של כ 1500 ננומר המקנים לגיד את  חוזקו, 2% ממסת הגיד מורכבת מיסיבי אלסטין המקנה לגיד אכילס גמישות, ועוד כמות משתנה של סיבי קולגן טייפ 3. טנוסייטים וטנובלסטים ( Tenocytes וtenoblasts ) שוכנים במרחב הבין תאי אחראיים על התחדשות הגיד.

 

דלקת בגיד אכילס - הבורסות העוטפות את גיד אכילס  

הבורסות העוטפות את גיד אכילס ושומרות על גיד אכילס מפני פגיעה

מעט לפני האינסרציה לקלקנאוס
, עטוף הגיד בשתי בורסות, הבורסות הן מעין שק עטוף בריקמה קולגנית המכיל נוזל סיכוך:
  • הראשונה נמצאת בינו ובין העור- subcutaneous calcaneal bursa
  • השניה נמצאת בינו ובין הקלקנאוס- subtendinous calaneal bursa
הבורסות סביב גיד אכילס מונעות חיכוך עם המבנים סביבו ומצמצמות את תהליכי השחיקה.
הבורסה הרטרוקלקנאוס מגינה על גיד אכילס בפני החיכוך עם עצם הקלקנאוס, בעיקר במנחים של אקסטנציה מלאה של הקרסול.
הבורסה  התת עורית מגנה על גיד אכילס מפני חיכוך עם העור  ובמצבים בהם קיימת הנעלה רעועה עוזרת הבורסה להתמודד כנגד החיכוך של גיד אכילס עם הנעל.









דלקת בגיד אכילס אספקת דם

ספקת הדם לגיד אכילס כגורם לדלקת בגיד אכילסה
         אספקט הדם לגיד אכילס, כבר בשנת 1916 אישרה בדיקה אנגיוגרפית כי גיד אכילס ניזון משולשה מקורות של אספקת הדם, צומת הגיד שריר שם מקבל גיד אכילס אספקט דם מכלי הדם המזינים את שרירי הסובך,  צומת הגיד עצם  שם מוזן גיד אכילס מכלי דם הנמצאים בינו ובין עצם הקלקנאוס ניזונים מהעורק הפרונאלי והעורק הטיביאלי. ומהרקמה העוטפת את הגיד המכונה paratendon כאשר העורק הטיביאלי האחורי אחראי על התרומה הגדולה ביותר לגיד אכילס. עם זאת, ניתוחים היסטולוגיים איכותיים וכמותיים בהראוה כי לגיד אכילס יש אספקת דם לקויה לכל אורכו אך חלוקה זו אספקת הדם לגיד אכילס כגורם לדלקת בגיד אכילס אינה הומוגנית ואספקט הדם העניה ביותר מתמקדת כ 3-6 סנטימטרים מעל אינסרציית גיד אכילס לקלקנאוס. כ12 סנטימטרים מעל האינסרציה לקלקנאוס מתחילים סיבי הגיד לבצע סיבוב פנימי של כ 30 ועד 130 מעלות, איזור ספיראלי זה מגיע לשיאו כ 3-6 ס"מ מעל אינסרציית גיד אכילס לקלקנאוס יוצר בעייה באספקט הדם לגיד אכילס.










גיד אכילס מכוסה בשכבה המכונה פרה- טננון (paratenon)שכבה סינוביאלית דו שכבתית זו מהווה את מעטפת הגיד . השכבה החיצונית של מעטפת זו מחוברת לשכבה התת עורית בשעה שהשכבה הפנימית של מעטפת הגיד מחוברת לגיד אכילס עצמו, בין השכבות קיים נ וזל סיכוך סינוביאלי.

גיד אכילס אצל אדם בוגר מכיל  כמות גבוה של  קולגן טייפ 1, הרחב בסיבי הקולגן, קוטרו כ 1500 ננומטר, סיבי קולגן אלו ארוזים בצפיפות יחד עם קולגן טייפ 3, כאשר המרחב הבין תאי מכיל סיבים אלסטים ונוזל בין תאי מסוג  פרוטגליקן. בגיד הפגוע מתרחש תהליך הדומה לגיד התבגר, כמות סיבי הקולגן טייפ 3 הופכת משמעותית יותר על חשבון סיבי הקולגן טייפ 1, עושה רושם כי קולגן טייפ 3 הוא הקולגן המסונטז לאחר פציעה.


עצבוב גיד אכילס מורכב משלושה מקורות עיצביים:
  • מקורות עיצביים עוריים.
  • מקורות עיצביים שרירים.
  • ומקור עיצבי פרה-גידי.
בצומת גיד שריר מרוכזים מקורות עיצביים רבים, איזור עשיר זה בעצבים מהווה נקודת מפתח בעיצבוב גיד אכילס. באיזור זה חודרים עצבים למעטפת הגיד נעים לאורכה וחודרים דרכה לגיד אכילס, מרביתם אינם חודרים את גיד אכילס עצמו כי עם חודרים ומעצבבים את שטח הפנים של גיד אכילס.
סיבי עצב עטופים מיאלין משמשים כמכאנו רצפטורים מזהים שינויים בלחציץ על גיד אכילס ובמתח המופעל על גיד אכילס.
סיבי עצב ללא מיאלין משמשים כננורצפטורים מדווחים על תחושת כאב בגיד .
סיבי עצב סימפטטים וסיבים פראסימפטטים שולטים על אספקת הדם לגיד.