--------------------------------------------------->
 נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה


 בחירת נעלי ריצה מומלצות מהן הראיות המחקריות

סוג כף רגל מול סוג נעל ריצהלאחרונה חלה סערה תקשורתית ועליה במודעות "הריצה היחפה" או ריצה בנעליים מינימליסטיות, מחקרים רבים החלו מבוצעים בשנים האחרונות בכדי לבסס את התאוריה סביב הריצה היחפה, מחקרים רבים בנושא עדיין בשלבי ביצוע. החומר והתוצאות המחקריות שנאספו לגבי הריצה היחפה הביאו לוויכוח מורכב בין אנשי המקצוע לגבי יעילות השיטה (ריצה בנעל מינימליסטית כחלק מבחירת נעלי ריצה מומלצות) כאשר חלק מצדדים בשיטה זו וחלק מתנגדים אליה בתוקף. בשעה שוויכוח זה  מתנהל קיימת הסכמה מקיר לקיר לגבי מודל בחירת נעלי הריצה שקיים כבר עשרות שנים, על פיו אצנים הסובלים מקריסה פרונטורית צריכים לבחור נעלי ריצה תומכות ( בקרת יציבות \ תמיכה) ואצנים בעלי רגל בריאה או סופינטורית יבחרו נעלי ריצה ניטראליות. כמו כן קיימת הסכמה כי על כולם לבחור נעלי איכות יקרות בעלות בולם זעזועים איכותי.

נראה כי דווקא בתקופה זו יהיה זה הוגן לבחון בעיניים מדעיות את שיטת בחירת נעלי הריצה, התוצאות כפי שתראו דיי מפתיעות.


מקורות מודל בחירת נעלי ריצה מומלצות: לא ברור בדיוק היכן  מודל בחירת נעלי ריצה  מומלצות החל, יש הטענים כי מודל זה מבוסס על עבודה שנעשתה על ידי הריס וברט עוד ב1947 במסגרת הצבא האמריקני כניסיון לפתוח מודל הנעלה לצבא האמריקני. אם מודל זה אכן שורשיו בצבא האמריקני או לא  בעשורים האחרונים כל מגזין נעליים נחשב וכל חברת נעלי ריצה יעודית משתמשת במודל בחירת נעלי ריצה מומלצות זה כאקסיומה קיימת.

ריצה בנעל ריצה תחך כדי קריסה לפרונציה
זיכרו כי כאשר אנו מתבוננים בתמונה משמאל בחירת נעלי הריצה על פי המודל הקיים מבוססת על ההנחות:

1- פרונציה מוגברת היא מנח לא תקין המגביר את הסיכוי לפציעה.
2- את מנח כף הרגל יש להחזיר למנח התקין \ האידאלי של הגוף.
3- תיקון מנח העקב יוריד את הסיכוי לפציעה.
4- נעלי הריצה המותאמות יבצעו את החזרת כף הרגל למנח הנכון ומכאן שימנעו פציעות ספורט.







1- פרונציה מוגברת הינה מנח לא תקין של כף הרגל ומהווה גורם לסיכון מוגבר של פציעות שחיקתיות אצל אצנים, האומנם ?
קיימים מעט מאוד מחקרים רפואיים שהצליחו לבסס טענה זו, מאידך קיימים הרבה יותר מחקרים רפואיים המבססים את המסקנה כי לא נמצא קשר כלל בין מנח כף הרגל ובין החשיפה לפציעת ספורט, קיימים אפילו שני מחקרים גדולים שהגיעו למסקנה הפוכה, כלומר רגליים פרונטוריות הן מתכון בריא - ובעלי רגליים פרונטוריות חשופים פחות לפציעות ספורט.

הערת המחבר:  המחקרים שנעשו בתחום הינם מחקרים מוגבלים מאוד בעלי בעיות תוקף ואמינות, המסקנה האישית שלי מתוך קריאה מלאה יותר של המחקרים היא שיש להתייחס באופן שונה בין רגליים סימפטומטיות לבין רגליים ללא סימפטומים ( כאבים).
אדם הסובל מפרונציה מוגברת ובמקביל הופיעו לו כאבים הקשורים לאימוני הריצה צריך לחשוד כי קיימת סבירות לקשר בין מנח כף הרגל ובין הכאבים מהם סובל, והניסיון לתקן את מנח כף הרגל אם במדרסים ואם על ידי הנעלה תומכת כחלק מהנסיון לפתור את הבעיה ליגיטמי ולעיתים הכרחי ( כך שבמקרה זה מודל בחירת נעלי ריצה מומלצות חיובי והכרחי).

רגליים שאינן סימפטומטיות הייתי נזהר מאוד מלתקן, על בסיס "if its not broken dont fix it" , אדם בעל מנח פרונטורי של כף הרגל שאינו סבל או סובל מכאבים הקשורים לאימוני הריצה אינו זקוק לתיקון  מנח הקרסול אלה אם מדובר בכפות רגליים בעלות פרונציה חריפה, אז תיקון מנח כף רגל בהחלט עשוי להועיל ובדרך כלל אותם אינדיבידואלים יחושו מייד נוח יותר לאחר לאחר התיקון  ( אם על ידי מדרסים ואם על ידי נעל בקרת תנועה).

2-  את מנח כף הרגל יש להחזיר למנח תקין , אך מהוא מנח תקין ? האם ניתן להגדיר מהוא מנח תקין בגוף האדם ?
אם ננתח את המנח הממוצע של כף הרגל אצל בני האדם נגיע למסקנה שהמנח הממוצע הינו פרונציה קלה, אם כך האם המנח האידיאלי הינו פרונציה קלה ולא כפי שבעולם ההנעלה מנסים ליישר אותנו למנח ניטראלי ??
התשובה לכך אינה בנמצא, כנראה שאין דבר כזה מנח אידיאלי לכף הרגל אלה תחום של מנחי כף רגל חלקם ישרתו אותנו נאמנה חלקם עשויים לגרור עומסי ייתר ובעקבותיהם כאבים.

3- תיקון מנח העקב על ידי נעל בקרת יציבות עשוי להוריד את החשיפה לפציעה?
במרוצת השנים בוצעו מספר מחקרים הן בצבא האמריקני והן בקרב אצנים  חובבים, המנסים לקבוע האם נעלים המותאמות על פי המודל העכשווי  (הקובע כי יש להתאים את הנעל על פי מידת הצורך לתיקון מנח פרונטורי)  אכן מפחיתות את כמות הפציעות השחיקתיות כתוצאה מהאימון האינטנסיבי, באף אחד מהמחקרים לא הצליחו לבסס טענה זו ואף יותר מכך במחקר העדכני והמקיף ביותר שבוצע על אצניות חצי מרתון בצפון אירופה הממצאים על אף בעלי משמעות נמוכה הראו כי נעלי בקרת יציבה הגבירו את מדדי הכאב והפסד ימי האימון אצל אצניות פרונטוריות  ( בהחלט נקודה למחשבה !!)

4  הנעליים אכן מצליחות לתקן את מנח כף הרגל ??
הטכנולוגיה העכשווית של נעלי בקרת יצבה מספקת בלימת זעזועים גבוה תחת העקב בשילוב עם נוקשות ויציבות של החלק המרכזי של כף הרגל.  מספר מחקרים הראו כי נעלים בעלות גמישות במרכז כף הרגל ( ניטראליות) מאפשרות פרונציה גבוה יותר והגעה מהירה יותר לשיא הפרונציה לעומת נעליים בעלות מרכז  כף רגל קשיח ( בקרת יציבות).
כמו כן מספר מחקרים הראה כי שימוש בטריז חיצוני של סוליית העקב ( העקב גבוה יותר בצד הפנימי ונמוך יותר בזה החיצוני) בשילוב עם בית עקב קשיח יביאו לירידה בכמות הפרונציה של העקב.
מכאן שכנראה הטכנולוגיה אכן מספקת את מה שהיא אמורה לעשות, יש לשים לב כי לכל חברה יש את האיזונים אליה היא שואפת ונעל בקרת יציבות בחברה אחת עלולה לספק פחות יציבות מנעל יציבה ( Stability) של חברה מתחרה ולכן יהיה קשה להשוות בין הדגמים המקבילים של החברות השונות.

סיכום : המחקר בנושא עדיין חסר אך מהמחקרים שקיימים ניתן להסיק כי המודל הקיים פשטני מידיי ואין בכוחו למנוע פציעות ספורט,  מדהים לראות איך מודל סביבו יש קונצנזוס כל כך רחב עד שניתן לכנות את הכללים עליו הוא מבוסס כאקסיומות למעשה אינו מצליח להוכיח עצמו  בעולם המחקר ולמעשה אינו מבוסס על דבר.

אז מה הדרך הטובה ביותר כיום לבחור נעל ריצה ?

דיעה אישית של הכותב: מאחר והמודל הקיים של בחירת נעלי ריצה הינו האופציה היחידה הקיימת כיום לא הייתי מבטל אותו לחלוטין, אך הייתי נותן לו הרבה פחות משקל והייתי נותן משקל גבוה בהרבה לתחושת הנוחות והחיבור של האצן עם הנעל, מחקר שבוצע בנושא גילה כי נעל שהיתה הנוחה ביותר לאצן בסופו של דבר סיפקה לו גם את ההגנה הטובה ביותר כנגד פציעות ( נפצע פחות) ,  מאחר ומדד זה הוא היחיד שהיה נבואי להורדת פציעות הייתי שם את מירב המשקל על מדד זה תוך התייחסות למודל בחירת נעלי ריצה מומלצות הקיים.

בכדי למנוע פציעות ריצה הייתי שם לב למספר דגשים:
1. תוכנית אימון בעלת סולם מאמצים איטי ומבוקר.
2. מנוחה\ תזונה הם הדלק האמיתי להתפתחות הספורטיבית וקיימת חשיבות גדולה להקפיד עליהם כחלק מתוכנית האימון.
3. משקל גוף- יש להתאים את משקל הגוף לדרישות הספורטיביות, נכון שבמקרים רבים אנו רצים כדי לרדת במשקל אך  קיימת חשיבות  לשמירה על תזונה דיאטטית במצבים של עודף משקל ( לרובנו יש עודפים) ולעיתים רצוי להסתפק בהליכות עד הגעה למשקל המאפשר ריצה ללא פציעות ספורטיביות.
4. גיוון גיוון גיוון.. חשוב שתוכנית האימון תהיה מגוונת החל משילוב אימוני כח, אימונים אירובים של מקצועות אחרים כמו שחיה, אופניים , אליטפטי.. ועד גיוון פנימי בתוך תוכנית הריצה: שינויי משטחי אימון ( ריצת חול, דיונות, דשה..), צורת ריצה ( ריצת כפות, ריצה יחפה..) ועד אימון פרטלק, אימון אינטרוולים וכו.
5. הקפדה על חימום ומתיחות לפני ואחרי אימון.
6. התאמת הנעלה ומדרסים בהתאם לצרכים..
7. הקשבה לגוף למצוקותיו ולצרכיו, הבנת הרצון והצורך הנפשי מול היכולות הגופניות.