נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה

שיכוח \ בלימת זעזועים  בנעלי הריצה

במהלך ריצה, העומסים העוברים על כף הרגל ועל נעלי הריצה הם עצומים, בכל נחיתה בשלב העמסת המשקל , העומס עשוי לטפס עד פי 2 -3  ממשקל גוף האצן.
ליכולת בלימת הזעזועים של נעלי ריצה משמעות גבוה בהורדת עומסים אלו, עומס נוסף הנוצר במהלך הנחיתה הוא רעד\ וויברציה הנוצרת כתוצאה מהמפגש של העקב עם המשטח הקשיח נעלי ריצה בעליות רכות ויכולת בלימת זעזועים תחת העקב עשויות למתן תגובה זו להורד באופן דרמטי את הסיכוי לפציעות ספורט שחיקתיות.
את יכולת בלימת הזעזועים משיגות נעלי ריצה על יד תכנון גיאומטרי ושימוש נבון בחומרים שונים המפוזרים לאורך מרכז הסוליה ( midsole ), ותכנון נכון של מבנה אימום הנעל.
לחברות ההנעלה השונות פיתוחים רבים בתחום בלימת הזעזועים של נעלי ריצה, וכספים רבים מושקעים במחקרים במטרה להשיג נעלי ריצה איכותיות, בעלות יכולת בלימת זעזועים גבוה, ללא איבוד אנרגטי ותוך שמירה על נעל קלה וגמישה.
מספר דוגמאות:נעלי קפיצים
brooks- משתמשים בטכנולוגיית dna, חומר וויסקוזי אדפטיבי הבנוי לבלימת זעזועים מתקדמת, היודע להתאים עצמו לעוצמת הזעזוע במהלך הריצה.
Asics – משתמשים בטכנולוגיית phs, חומר ג'לאטיני אדפטיבי, המתאים עצמו לעוצמת וסוג הזעזוע.
Saucony- משתמשים בשילוב טכנולוגיות pro-grid וטכנולוגיית eva coution .
New balance- משתמשים בטכנולוגיה מוקצפת .

מרבית החברות המקצועיות של נעלי ריצה מצליחות להשיג, בעזרת הטכנולוגיה הייחודית להן תוצאות מצוינות בתחום בלימת זעזועים של נעלי ריצה.
מידת אפקטיביות בולם הזעזועים, עשויה להשתנות בין ספורטאי לספורטאי בהתאם למשקל גופו, סיגנון הריצה שלו, ומבנה כף רגלו, לכן גם נמצא הבדלים משמעותיים, בחוות הדעת של אצנים שונים, לגבי מידת שיכוח הזעזועים והרכות של דיגמי נעלי ריצה איתם רצו.

האם נעליים בעלות בולם זעזועים איכותי אכן בולמות זעזועים טוב יותר אצל אצנים ?

אצנים רבים ורודפי גאדג'טים נמצאים במרדף מתמיד אחר המידע הבסיסי איזו נעל היא בעלת הבולם הטוב ביותר, איזו טכנולוגיה חדשה מביאה עימה את הבשורה החדשנית לבולם הזעזועים האידיאלי שיפתור אותנו מהדאגה שמה אנו חשופים לפציעות ספורט.
האם השימוש בנעלי ריצה וטכנולוגיות איכותיות יותר הביא לירידה בכמות פציעות הספורט, התשובה לכך ללא ספק שלילית לאורך השנים אנו וראים עליה ברורה בכמות הפציעות בעקבות אימוני ריצה, האם העליים אשמות בכך ?? כנראה שלא, כמות הרצים, סוג אוכלוסיה רחב יותר שנחשף לעולם הריצה, סוגי אמונים, וכמובן מרחקי הריצה לכל אלו השפעה ישירה על כמות פציעות הספורט, מאידך הטכנולוגיה (של הנעליים) לא הצליחה לעצור מגמה זו.
אז מה כן ניתן לאמר על הבולמים הטובים ביותר:

א- העובדה שעלות נעל ריצה חוצה כיום בקלות את ה1000 שקלים אינה מצביעה על כך שהחברה השקיע סכום עתק בבולם הזעזועים של הנעל, במרבית נעלי הריצה עובי הנעל תחת העקב נע בין 3- ל3.5 ס"מ רובם מגומי, עובי הבולם אינו מאפשר יצירת הבדלמשמעותי בין דגמי נעלי האיכות של החברות המובילות והשימוש בטכנולוגיות מתקדמות יותר מאפשר בעיקר שימור הבולם למשך פרק זמן ושימוש ארוך יותר ( ועדיין ההמלצה היא להחליף נעל ריצה כל 600-1000 ק"מ).

ב- בעקבות המחקרים הרבים על נעליים מינימליסטיות ועל ריצה יחפה \ סמי יחפה חוקרים רבים הגיעו למקנה כי  בקרב אצנים רבים העוברים מנעליים בעלות בולם מפותח לריצה יחפה או ריצה עם נעליים מינימליסטיות נוצרת אדפטציה, שינוי סגנון ריצה ( בין הייתר נחיתה פחות על העקב ויותר על כף הרגל הקדמית או מרכז כף הרגל) ובעקבותיו באופן פרדוקסלי בלימת זעזועים איכותית יותר, חלוקת עומסים מתונה יותר ולטענת חלק מהחוקרים - פחות פציעות.