נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה

כף הרגל   >  כף רגל אחורית   >  שרירי המדור השטחי בשוקה

מדור השרירים האחורי שטחי של כף הרגל ( שריר הגסטרוקנמיוס, שריר הסולאוס)

המדור האחורי שיטחי של כף הרגל מורכב משלוש שרירים.
השריר החיצוני / שיטחי יותר הינו שריר דו ראשי ( מורכב משני גופי שריר) המכונה שריר הגסטרוקנמיוס, מהווה שרירי חזק ועצים ולמעשה אחראי על הפלנטר פלקציה של כף הרגל, ודחיפת משטח הדריכה בזמן ריצה מהירה.
תחתיו נמצא שריר הסולאוס, שריר רחב ואירובי  בדומה לגסטרוקנמיוס גם שריר הסולאוס מבצע את תנועת הפלנטר פלקציה ודחיפת מסלול הדריכה, כשריר אירובי יהיה דומיננטי יותר בתנועות מתונות הנמשכות פרק זמן ארוך.
השריר העמוק ביותר במדור האחורי הוא שריר הפלנטריס, הקיים רק אצל 10% מהאוכלוסיה ומסייע בביצוע הפלנטר פלקציה.
שני ראשי הגסטרקנמיוס ושריר הסלאוס יוצרים יחדיו יחידה חזקה המכונה שרירי הסובך או שריר התלת ראשי של השוקה.





שריר הגסטרוקנמיוס בכף הרגל

הקומפרטמנט \ המדור האחורי של כף הרגל אחראי בעיקר על ביצוע תנועת הכיפוף \ פלנטר פלקציה של כף הרגל. השריר השטוח והחזק ביותר המפעיל את כף הרגל הוא שריר הגסטרוקנמיוס , הבנוי משני ראשים ראש לטראלי ומראש מדיאלי. שמו של שריר הגסטרקנמיוס מגיע מיוון העתיקה ופרושו הבטן של הרגל, כנראה בשל המראה העגלגל הדומיננטי של שרי הגסטרוקנמיוס הממוקם בפן האחורי של השוקה.
שריר הגסטרוקנמיוס פעיל מאוד בפעלויות רבות כמו עמידה, ריצה וקפיצה.
הראש המדיאלי יוצא מהקונדאייל הפמוראלי המדיאלי והראש הלטראלי יוצא מהקונדאייל הפמוראלי הלטראלי, זוג גופי השרירים מתחברים בגובה מרכז השוקה לגיד הקלקנאוס הידוע יותר בשמו גיד אכילס, גיד אכילס יורד ומתחבר לעצם הקלקנאוס שבכף הרגל, ב- "משטח האחורי של הקלקנאוס" ( לקריאה על דלקת בגיד אכילס ).
מבנה כף הרגל שריר גסטרוקנמיוס

תפקידיו של שריר הגסטרוקנמיוס:

שריר הגסטרוקנמיוס מהווה מכופף מישני של הברך ומכופף ראשי ( פלנטר פלקסור) של כף הרגל, הגסטרוקנמיוס מאופיין כשריר עצים בעל מאפייני סיב "לבנים" וככזה נכנס לפעולה והופך דומיננטי יותר כאשר יש צורך בפעילות עצימה תחת עומסים גבוהים.

פעילות הגסטרוקנמיוס במחזור ההליכה התקין:

במהלך שלב המיד-סטנס ( הדריכה המרכזי) במחזור ההליכה התקין , הגוף נע לפנים ועובר מעל כף הרגל, בשלב זה מתבצעת בקרסול תנועת יישור ( דורסי פלקציה ), הנשלטת ומבוקרת אקסנטרית על ידי מכופפי הקרסול, לקראת סוף שלב זה העומסים הולכים וגוברים והדרישה מהשרירים הממתנים תנועה זו הולכת וגוברת ואיתה התעצמות פעולת שריר הגסטרוקנמיוס.
פעילותו של שריר זה ממשיכה להתגבר לתוך שלב הדריכה הסופי בו מבוצעת תנועת פלנטר פלקציה בקרסול, ותנועת דחיפה של משטח הדריכה לאחור, פעילות שריר הגסטרוקנמיוס נמשכת ומתגברת עד לקראת שלב ניתוק הקרסול ממשטח הדריכה, אך לאחר רגע התנתקות כף הרגל ממשטח הדריכה פעילותו של שריר הגסטרוקנמיוס יורדת באופן דראמטי והוא אינו משחק תפקיד חשוב לאורך שלב "הסווינג" .

עיצבוב שריר הגסטרוקנמיוס

שריר הגסטרוקנמיוס מעוצבב על ידי העצב הטיביאלי, שמקורו בעצב הסיאטיק. השריר מעוצבב על ידי הסיגמנטים הלומברים l5-s1, במצבים של פריצת דיסק לעיתים קיימת חולשה או נטיה ל שרירי זה להתפס.



שריר הסולאוס בכף הרגל

שריר הסולאוס נמצא מעט עמוק יותר משריר הגסטרוקנמיוס ממוקם ממש תחתיו, שריר הסולאוס יחד עם שריר הגסטרוקנמיוס יוצרים את קבוצת השרירים המכונה התלת ראשי או טרי-ספס סורה.
האחז העליון של שריר הסולאוס נפרס לרוחב השליש העליון של הטיביה האחורית וראש הפיבולה, משם השריר יורד כמניפה ומתמזג לגיד הקלקנאוס \ גיד אכילס.
מבנה כף הרגל שריר גסטרוקנמיוס

תפקידו של שריר הסולאוס בכף הרגל

שריר הסולאוס, בדומה לשריר הגסטרוקנמיוס מוגדר מכופף ראשי בכף הרגל, אך הוא אינו שריר דו פירקי ולכן אינו משחק תפקיד ישיר בכיפוף הברך ולמעשה בפעולות המתבצעות בשרשרת סגורה עשוי לתרום לתנועת היישור בברך.
שריר הסולאוס מאופיין כשריר בעל סיבולת גבוה ( שריר אדום) ופעיל למשכים ארוכים במהלך הפעילות היומית הסדירה. תפקיד נוסף של שריר הסולאוס הוא ייצוב פרק הקרסול ומניעת תנועת החלקה קדמית של הפרק, או נקע של הקרסול.
קיים הבדל משמעותי במבנה שריר הסולאוס בין בעלי החיים השונים בחלק מבעלי החיים שריר הסולאוס מהווה חלק משריר הגסטרוקנמיוס ובחלק מבעלי החיים בהם האדם שריר הסולאוס מופרד לחלוטין משריר הגסטרוקמיוס, עטוף במעטפת משל עצמו מעוצבב וניזון מסעפי עצב ודם מופרדים.

פעילותו של שריר הסולאוס במחזור ההליכה התקין:

במהלך שלב המיד-סטנס ( הדריכה המרכזי ) במחזור ההליכה התקין , הגוף נע לפנים ועובר מעל כף הרגל, בשלב זה מתבצעת בקרסול תנועת יישור\ דורסי פלקציה, הנשלטת ומבוקרת אקסנטרית על ידי מכופפי הקרסול, ובהם שריר הסולאוס שכשריר אירובי מתחיל את פעולתו האקסנטרית כבר בתחילתה של התנועה, עם התגברות העומסים מפגין פעילות עצימה יותר וממשיך בפעילותו עד להתנתקות הקרסול ממשטח הדריכה.

עיצבוב שריר הסולאוס בכף הרגל

שריר הסולאוס מעוצבב על ידי העצב הטיביאלי, שמקורו בעצב הסיאטיק. השריר מעוצבב על ידי הסיגמנטים הלומברים l4-l5-s1.במצבים של פריצת דיסק לעיתים קיימת חולשה או נטיה ל שרירי זה להתפס.

קיצור של גיד אכילס עשוי להוביל לדלקת בגיד אכילס, אכילס בורסיטיס , דפורמציה ע"ש הגולונד או דורבן אחורי או צביטה אחורית.




שריר הפלנטריס בכף הרגלכף הרגל שריר הפלנטריס

 שריר נוסף השייך לקבוצת השרירים השיטחיים בקומפרטמנט האחורי הוא שריר הפלנטריס, אשר קיים אצל כ 10 אחוז מהאוכלוסיה המערבית.
שריר הפלנטריס ממוקם ממש תחת שריר הסולאוס, האחז הפרוקסימאלי שלו נמצא על גבי הפמור, ממש מעל הקונדאייל הלטאלי ולעיתים על הפוסה הפופליאטלית, ויורד עד לאחיזתו בגיד אכילס, גוף השריר ממוקם ממש מתחת לגוף של שריר הגסטרוקנמיוס הלטראלי.
שריר זה הוא דו מפרקי ולמעשה פועל יחד עם שריר הגסטרוקנמיוס ומבצע גם כן כיפוף בברך ופלנטר פלקשון בכף הרגל.
שריר הפלנטריס הינו שריר חלש ואינו משמעותי בתפקודי ההליכה, אך יתכן ויש לו תיפקודיים פרופריוספטיבים אחרים.
שריר הפלנטריס מעוצבב על ידי העצב הטיביאלי, על ידי הסיגמטים s1-2.
במצבים של פריצת דיסק לעיתים קיימת חולשה או נטיה ל שרירי זה להתפס.




-