אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
Post ankle impingment syndrome
סינדרום זה מתאר כאב אחורי בעקב בעקבות תנועת פלנטר פלקשון בסוף טווח תנועתה.סינדרום זה שכיח בעיקר בקרב רקדני בלט, רקדנים, מתעמלים אומנותיים המבצעים פעילות תחת עומסים מרובים בקצה טווח הפלנטר פלקשון,אך גם שכיח בקרב מקצועות הספורט הכוללים קפיצה.
הסינדרום מיוחס לעיתים למל פורמציות אנטומיות בפן האחורי של פרק הקרסול כמו- os trigonum .
אנטומיית הפן האחורי של הטלוס: הדיון סביב תפקוד הפן האחורי של הטלוס, בעיקר מוצא ה- os trigonum נמשך מעל 150 שנה.
הטוברוסיטי הלטראלי של הפרוסס האחורי מכונה לעיתים הפרוסס של סטיידה, על שם אנטומי גרמני שפירסם מאמר בנושא ב1869 אשר האמין כי בנקודה זו קיים מרכז גדילת עצם נוסף בפן האחורי של הטלוס.
בשנת 1882 תאר שפרד שבר של הפרוסס על שם סטיידה בעקבות נזק אינוורטורי חזק, בעיקבות מתיחה של הרצועה הptf lig ( רצועה אחורית בין הטלוס והפיבולה).
בשנת 1933 מצאו במחקרם בורמן ולפידוס לאחר בדיקת 1000 צילומי רנטגן של קרסוליים שונים כי בקרב 64 מטופלים נמצא עצם נפרדת ובקרב 429 מטופלים סטיידה פרוסס מוארך.
בשנת 1955 הוכיח מקדוגל את טענתו של סטיידה כי הפרוסס על שמו ממוקם על נקודת גדילת עצם, ואף העלה את ההשערה כי בקרב אנשים פעילים תנועת אינוורזיון חוזרת עשוי ליצור הפרדות של פרוסס ע"ש סטיידה מוארך.
הדעה הרווחת כיום היא כי הos trigonum היא עצם אקססורית הנוצרת בגילאים 8 עד 11 בנקודת גדילת העצם בפן האחורי של הטלוס ולרוב מתחברת לטלוס לאחר כשנה ,בכ 14% מהמיקרים אינה מתחברת לטלוס ונותרת מופרדת.
האטיאולוגיה של: post ankle impingment syndrome בספרות קיים וויכוח לגבי האטיאולוגיה של התפתחות הסינדרום, מספר כותבים טוענים כי הסינדרום מתפתח לרוב לאחר טראומה חמורה לקרסול בשעה שכותבים אחרים טוענים כי לרוב הפגיעה מתרחשת בעקבות פעולה חוזרת של פלנטר פלקשון, בה ה os trigonum או הפרוסס האחורי של הטלוס נצבט בין הקלקנאוס והטיביה, דבר היוצר נזק לריקמה הרכה ודלקת במקום.
בעקבותיה נפיחות במקום וחשיפה הולכת וגדלה לצביטה של המקום.
חוקרים נוספים מצאו כי חוסר יציבות של פרק הטלו-קרוראל לדוגמא במצבים של נקע בקרסול עשויה להגדיל את הסיכוי להתפתחות pais.
הסימפטומים האופייניים לפציעה:
רוב המטופלים מצביעים על כאב מקומי בפן האחורי של הקרסול אשר מתגבר בעיקבות תנועת פלנטר פלקשון בקצה טווח התנועה כמו:
תנועת הפוינט בריקוד.
בעיטה בכדור.
ריצה במורד.
הליכה בנעלי עקב.
בדיקה העשויה לאושש pais היא ביצוע פלנטר פלקשון פאסיבי במנחים שונים של הקרסול לתוך סוף טווח התנועה, כאשר המטופל שוכב על בטן.
במקרים רבים קיימת מעורבות של שריר ה- fhl, אותה ניתן לבדוק במנח בדיקה זה תוך הפעלה אקטיבית של השריר כנגד מתן התנגדות של הבודק על בוהן המטופל.
רקמות רכות העשויות להיות מעורבות בצביטה אחורית של הקרסול:
Posterior talofibular lig
Transverse tibiofibular lig
Posterior tibiofibular lig
Tibiotalar capsule
הטיפול השמרני:
הטיפול השמרני מבוסס תחילה על הורדת עומסים ומנוחה יחסית לקרסול, שתושג על ידי שימוש בחבישה מדרסים או מגן אשר יגבילו את טווח הפלנטר פלקשון.
מובילזציות להשגת טווחי קרסול חסרים, שימוש בתרופות נסאידיות ואלקטרותרפיה.
ובשלב הבא תרגילים לייצוב הקרסול.
במידה והניסיון הטיפולי לא הועיל ניתן להזריק קורטיקוסטרואידים בזריקה מקומית לעיתים בשילוב חומרים אנסטזיים.
הערה: במקרים רבים של פגיעה ממושכת בשילוב נוכחות: os trigonum הטיפול השמרני לא ימצא יעיל ויהיה צורך בניתוח מקומי.