אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
ניתוח הליכה > שלב דריכה ראשון
דריכה ראשונית-initial double support
שלב ה-initial double support / שלב הדריכה הראשונית מהווה כ 10% ממחזור ההליכה.
שלב זה מתחיל במגע הראשוני של העקב בקרקע, ומסתיים כאשר כף הרגל מונחת כולה על פני הקרקע. בסיומו של שלב זה, מתרחשת התנתקות של כף הרגל הנגדית מהמשטח, ואנו עוברים משלב הדריכה הראשונית ( על שתי הרגליים ), לשלב של נשיאת משקל על רגל אחת\ single support.
דרך נוספת לזהות סיומו של שלב זה, היא המצאותה של שוקת רגל הנושא, מאונכת למשטח הדריכה.
כאשר רגל הנושא נמצאת בשלב ה-initial double support (דריכה ראשונית ), הרגל הנגדית נמצאת בשלב ה terminal double support (דריכה סופית ), ולהיפך.
שלב ה- initial double support (הדריכה הראשונית ) מחולק לשני שלבי משנה:
- שלב המגע הראשוני \ initial contact, שלב שנמשך פרק זמן קצר מאוד, במהלכו נוצר מגע ראשוני של העקב במשטח, בשלב זה מתארגנת הגפה לתחילת נשיאת משקל.
- שלב העמסת המשקל \ loading respons, שלב שנמשך כ 10% ממחזור ההליכה, כמעט ולאורך כל שלב הדריכה הראשונית. במהלך שלב זה מועבר העומס מהרגל הנגדית לרגל הנושא, עד שבסופו של שלב זה, הרגל הנגדית מתנתקת מהמשטח, וכל עומס הגוף נמצא על רגל הנושא.
1. שלב המגע הראשוני של כף הרגל \ initial contact
פאזה זו הינה פאזה קצרה מאוד, ולכן קשה מאוד לתחום אותה מבחינת זמנים, במהלכה נוצר מגע ראשוני עם המשטח, והגוף מתכונן להעברת המשקל.
זוויות הפרקים
- קרסול :פרק הקרסול נמצא במנח הטבעי, כלומר 0 מעלות ( midposition ).
כף הרגל במנח סופינטורי, המקשה את הקרסול לקראת המגע עם הקרקע. - הברך נמצאת במנח יישור כמעט מלא ( 0-5 מעלות כיפוף ), השוקה נמצאת במעט סיבוב חיצוני ( lateral rotation )
- ירך נמצאת בזווית של כ 30-40 מעלות כיפוף, ובמעט סיבוב פנימי ( medial rotation )
- אגן נשלח לפנים.
- גב מאוזן, מרכז הכובד בין שתי הרגליים.
הכוחות סביב הפרקים
במהלך שלב ה-initial contact קיים מעט מאוד עומס חיצוני על הגפה, עומס זה מכונה ground reaction force. במהלך שלב זה קו סכום הכוחות החיצונים ( grf ), עובר אחורית לפרק הקרסול, עובר דרך פרק הברך ועובר קידמית לפרק הירך ( כפי שמודגם באיור מימין ). יוצר מומנטים:
בקרסול מומנט כיפופי קל.
בברך כמעט ואינו יוצר מומנט.
ובירך יוצר גם כן מומנט כיפופי קל.
עבודת השרירים
קרסול: הקרסול נמצא במנח פיזיולוגי בתחילת המגע הראשוני, הכוחות החיצוניים הפועלים על הקרסול, פועלים לכיפוף הקרסול בשעה ששרירי מיישרי הקרסול שומרים על מנח זה, ומונעים את קריסת הקרסול לעבר המשטח. ברך: העומסים החיצוניים הפועלים על הברך יוצרים מומנטים מכופפים קלים, השרירים המיישרים את הברך ( quadriceps femoris ) פועלים בכדי למנוע קריסת הברך, שומרים את הברך במנח כמעט יישר . ירך: העומסים החיצוניים פועלים לכיפוף הירך ,מיישרי הירך ( gluteus maximus, hamstrings ) מונעים קריסת הירך לכיוון כיפוף.
פתולוגיות וכאבים בכף הרגל
במהלך שלב זה פתולוגיות דורבן כף הרגל\ סינדרום כריות השומן עשויות לבוא לידי ביטוי בתבנית הליכה לקויה. העקב הכאוב יגרום לרתיעה ממגע ישיר בקרקע, המטופל החושש יגיש את כף הרגל במנח פלנטר פלקסורי כך שהמגע הראשוני בקרקע ייווצר על ידי החלק הקידמי של כף הרגל, והעומס ירד מהעקב. מנח קרסול פלנטר פלקסורי בשלב זה, יאלץ את המטופל להגיש את הברך לקרקע במנח מכופף, והברך תיספוג עומסים כבדים, תחשף לפציעות שחיקתיות. פתולוגיה נוספת שעשויה לבוא לידיי ביטוי, היא חולשת שרירים מקבוצת מיישרי הברך-quadriceps, הפחד מפני קריסת הברך בזמן הגברת נשיאת המשקל על הגפה, תביא להגשת הרגל בברך נעולה ( יישור מלא ) או כאשר היד אוחזת, תומכת את הירך. גם במקרה זה הפתולוגיה תביא לחוסר איזון, והגברת העומסים על הגפה.
2. שלב העמסת המשקל על כף הרגל- loading respons
שלב העמסת המשקל נמשך כ 10% ממחזור ההליכה, במהלכו הקרסול מתכופף, עד שכף הרגל כולה מונחת על פני המשטח, הברך מתכופפת מעט ובירך מתבצעת תנועת יישור.
בשלב זה העומס על הרגל, מירבי, ומגיע ל 120% ממשקל הגוף, בהליכה בקצב רגיל, ול 140% ממשקל הגוף, בהליכה מהירה.
בשלב זה עובר מרכז הלחץ מהפן החיצוני אחורי של העקב, למרכז העקב.
שלב זה הוא שלב של קבלת המשקל ושלב של בלימה.
- פרק הקרסול נע ממנח פיזיולוגי ( 0 מעלות ), לכיפוף בן 15 מעלות, עד שכף הרגל כולה יוצרת מגע עם המשטח.
במהלך שלב זה הקרסול עובר ממנח של סופינציה לפרונציה, תנועה המעבירה את כף הרגל ממצב נוקשה למצב גמיש, לקראת השלב הבא, שלב הדריכה המרכזיי
גמישות זו תאפשר לקרסול יכולת בלימת זעזועים טובה יותר, ואחיזת משטח הדריכה באופן הדוק יותר. - בתחילת שלב העמסת המשקל פרק הברך נמצא ביישור כמעט מלא, ולאורך שלב זה מתבצעת תנועת כיפוף של כ 15 מעלות בפרק, כיפוף זה משמש כבולם זעזועים.
- פרק הירך נע בתנועת יישור, מכיפוף של 30-40 מעלות ועד לזווית כיפוף של 20 מעלות, תנועה במשרעת של 20 מעלות.
- האגן נע ממנח קידמי כשהוא שלוח לפנים בצד רגל הנושא,
לאחור- posterior rotation, שוקע מעט בצד הרגל שנמצאת בשלב מעבר הרגל.
- הגב נע ממנח מרכזי, כשהוא נמצא בין הרגליים, למנח שהוא ממוקם מעל הרגל הדורכת.
זוויות הפרקים
הכוחות סביב הפרקים
מעבר משלב המגע הראשוני , לשלב העמסת המשקל ( load respons ), מלווה בעליית העומסים ( ground reaction force ) עד כדי 120% ממשקל הגוף.
סכום הכוחות החיצוניים ( g.r.f ) עובר אחורית לפרק הקרסול, אחורית לפרק הברך וקידמית לפרק הירך, יוצר מומנט מכופף בקרסול, מכופף בפרק הברך ובירך.
במהלך שלב זה יבואו לביטוי פתולוגיות המקשות נשיאת משקל על פני הגפה.
עבודת השרירים
הקרסול: שלב זה בקרסול הוא שלב ה-heel rocker \ "מנוף הקרסול" .
בשלב זה מיישרי הקרסול ( tibialis anterior, extensor digitorum longus, extensor hallucis longus ) עובדים אקסנטרית (כנגד הכוחות החיצוניים המתגברים, לכיפוף הקרסול), מורידים באופן איטי ומבוקר את הקרסול לרצפה ( מונעים את טריקתו ). ברך :סכום הכוחות החיצוניים-g.r.f עובר אחורית לברך ויוצר מומונט מכופף, בנוסף, שרירי מיישרי הקרסול ( בעיקר שריר ה-tibialis ant ) הפועלים בעוצמה הולכת וגוברת כנגד הכוחות המכופפים בקרסול, מושכים את הטיביה לפנים ( מיישרי הקרסול מחוברים בחלק המקורב לשוקה ובחלק המרוחק לקרסול, כאשר הם פועלים ליישור הקרסול הם מושכים את השוקה לפנים ), מגבירים את המומנט המכופף על פני הברך, דבר שיביא לעבודה אקסנטרית הולכת ועולה של מיישר הברך ( quadriceps femoris ), המבקרים את מהלך כיפוף הברך, ומונעים כיפוף מהיר אל מעבר ל 15 מעלות. ירך: מיישרי הירך (gluteus maximus,hamstrings) פועלים קונסנטרית, ומבצעים ישור של כ 15-20 מעלות בירך, מושכים את הגוף לפנים אל מעל הרגל הדורכת.
פתולוגיות שעשויות לבוא לביטוי בשלב זה הן:
חולשת השרירים המיישרים את הקרסול, עשוייה בשלב הדריכה הראשונית לגרום לטריקת הקרסול על פני משטח הדריכה, חולשת שרירים כזו עלולה להגרם בעקבות נזק לעצב הפרונאלי, פגיעה עיצבית בגב התחתון, בגובה חוליה לומברית רביעית, מחלות עצבים פריפריות, אינהיביציה בשל כאב \ pain inhibition ( חולשת שריר בשל הימנעות מכאב ), מחלות כלי דם פריפריות וכדומה.
חולשת שרירים מיישרים של הברך עשויה לגרום לקריסה של הברך, או מאידך הליכה בברך נעולה ( יישור מלא ).
חולשה שכזו עשויה להתרחש כתוצאה מפתולוגיות כאב סביב הברך, חוסר יציבות סביב הברך, חולשת העצב הפמוראלי, בעיה בגב התחתון בחוליות לומבריות l3,4,5 מחלות עיצביות או מחלות כלי דם וכדומה.