נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה
דורבן >  דורבן אפידימיולוגיה  >

דורבן בכף הרגל :אפידמיולוגיה

דורבן ברגלמחקרים רבים הסוקרים בעיות וכאבים בכף הרגל מצביעים כי כ 10% מהאוכלוסיה צפויים לסבול מדורבן בכף הרגל במהלך חייהם.
כ 12-15% מאוכלוסיית האתלטים סובלים מדורבן בכף הרגל באופן המגביל את ביצועיהם בשלב זה או אחר של אימוניהם.

"קלנדר & קיבלר" מצאו במחקרם 10% ארעות דורבן כף הרגל בקרב אצנים.
במחקרים בנושא הדורבן בארה"ב עולה כי דורבן בכף הרגל מהווה כ 15% מהפניות לרופא בעקבות כאבי כף הרגל.
ומעריכים כי כ2 מיליון אמריקאיים סובלים מכאבי דורבן בכף הרגל בכל שנה.




 גורמי סיכון לדורבן כף הרגל:

  1. ספורטאים העוסקים בריצות ארוכות, משחקי כדור וכדומה, נוטים יותר לפתח דלקת בפסיה הפלנטרית. סולם מאמצים לא מסודר, ועליה מהירה באיכות וכמות האימונים..
  2. משקל ייתר הינו אחד מהסימנים החזקים ביותר לניבוי היווצרות הדלקת, מחקר שנערך לאחרונה בצפון אמריקה העריך כי הסיכוי בקרב נשים שמנות גבוה עד פי שישה מנשים רזות ללקות בסינדרום. מחקר אחר העריך כי נשים שמנות נמצאות בסיכון פי 6 גבוה מגברים שמנים.
  3. שימוש בהנעלה גרועה.
  4. ריצה על משטחי ריצה גרועים.
  5. דפורמציות קרסול לדוגמאת קשת מושטחת \ פלטפוס או קשת עמוקה מגבירות את הסיכויי ללקות בדורבן, מחקר שבדק מטופלים הסובלים מ דורבן כף הרגל העריך כי ל81%-86%מ מהסובלים מדורבן קיים מנח היפר פרונטורי של העקב.
  6. עבודה בעמידה ממושכת, מעלה את הסיכוי ללקות בדרבן פי 3.6.
  7. מידת השכיחות אצל גברים ונשים זהה, אך יש עליה במספר הסובלים מהבעיה בגילאים 40-60, כנראה בשל הצטמקות הרקמה השומנית בגוף, ובכלל זה ברגל, הרגישות במקום עולה, ואיתה הנטיה ללקות בדורבן.
  8. הבדל באורך גפיים, רוטציה חיצונית מוגברת של הטיביה או מנח אנטוורזיון של הירך .
  9. אטרופיה של כריות השומן בעקב
  10. הגבלה בטווח היישור , הן בשל קיצור שרירי הסובך , הן בשל קיצור גיד אכילס והן בשל בעיה פירקית (מחקר הצביע כי הסיכוי ללקות בדרבן גבוה פי 23 בקרב אנשים עם קיצור שרירי סובך).
  11. חולשת שרירי הסובך.
  12. קיימת טענה כי שימוש באנטיביוטיקה מסוג ofloxacin, עשוי להעלות את הסיכוי לדרבן.
אנקדוטה קטנה לגבי חשיבות משקל הגוף והמשחק אותו הוא תופס בהופעת דורבן כף הרגל:
מחקר שאל כ 50 מטופלים הסובלים מ דרבן כף הרגל: מהם לדעתם הגורמים להופעת הדרבן, מתוך רצון להתחקות אחר מידת הבנתם של המטופלים לבעיית המשקל כגורם לבעיות כף רגל.
כ 36% מציינים כי אינם יודעים מה גרם להופעת הדרבן, כ 15% טענו כי הדרבן הופיעה בגלל הליכה, כ 12% ציינו ריצה כסיבה עיקרית, כ 10% טענו כי שינוי מהיר בעומסים היום יומיים גרם לבעיה, כ 5% טענו כי הסימפטומים הופיעו לאחר ארוע טראומתי, כ 4% ציינו כי שינוי הנעלה גרם לבעיה רק כ 7% ציינו כי משקל ייתר כעשוי להיות הגורם ל דרבן.
בדיקות שבוצעו לאותם נשאלים נמצא כי 74% מאותם נשאלים סובלים ממשקל ייתר וכ 16% מהנשאלים נמצאו כסובלים משקל ייתר חריג .

מחקר איכותי (BMC Musculoskelet Disord. 2007 May) שסרק 50 מטופלים הסובלים הדורבן כף הרגל לעומת 50 נחקרים ללא דורבן בעקב נמצא כי בקרב הקבוצה הסובלת מדורבן כף הרגל : היה קיים משקל עודף ( body mass index ), מנח כף הרגל היה פרונטורי יותר, כמו כן נמצא במחקר כי אין קשר בין דורבן כף הרגל לטווח הדורסי פלקשיון בקרסול או לרמת הפעילות, הליכה, עמידה על הרגלים או ריצה היומית של הנבדקים.

מחקר של Riddle DL, Pulisic M, Pidcoe P, Johnson RE שבוצע על 50 מטופלים הסובלים מ דורבן בכף הרגל הראה קשר ישיר בין הגבלה בטווח בדורסי פלקשון בקרסול והשמנת ייתר להופעת דורבן כף הרגל.
מחקרים אלו ומחקרים אחרים מצביעים כי למשקל הגוף משמעות גבוה בהתפתחות דורבן בקרסול וניתן לראות במשקל ייתר  גורם סיכון גבוה להתפתחות דורבן בקרסול, כמו כן כנראה שקיימת חשיבות גבוה לשלב בטיפול האורתופדי בדורבן  יעוץ תזונתי שמטרתו ירידה באחוזי השומן