אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
אנטומית הקרסול- דורבן ברגל
המבנה המקושר ביותר במאמרים הנוגעים לבעיית הדורבן ברגל הינה הפסיה הפלנטרית.מהיא הפסיה הפלנטרית ?
הפסיה הפלנטרית הינה רקמת חיבור קולגנית חזקה ועבה המחברת את הפן הקידמי של עצם העקב \ עצם הקלקנאוס וראשי עצמות המטטרסוס בקדמת כף הרגל.
מתפקידיה של הפסיה הפלנטרית הוא להגן על השרירים המכופפים הפנימיים \ האינטרינסים הממוקמים בתחתית כף הרגל, לשמור על הקשת האורכית בכף הרגל.
נהוג לחלק את הפסיה הפלנטרית לשלושה חלקים :
1. החלק המדיאלי של הפסיה הפלנטרית – רקמה דקה הנמתחת מהפסיה המרכזית המעובה, עוטפת את שריר האבדוקטור הקצר של הבוהן, ומייצבת את הפן המדיאלי של הקשת.
2. החלק הלטראלי של הפסיה הפלנטרית- הפסיה יוצאת מהטוברוסטי הלטראלי של הקלקנאוס ( יחד עם שריר האבדוקטור של אצבע 5 ) ונמתחת לפנים עד ראש המטטרסוס החמישי.
רקמה דקה מאוד, שאינה קיימת אצל כ 12% מהאוכלוסייה.
3. הפסיה הפלנטרית \ plantar fascia המרכזית היא רקמה פיברוטית מעובה, בעובי של כ 12-24 מילימטר באיזור האינסרציה על גבי הקלקנאוס ( המיקום בו מתפתח דורבן ברגל) מנקודת האחיזה על הקלקנאוס ( ב- - med tubercle)
ונפרסת בצורת מניפה,עד לחיבורה לראשי חמשת המטטרסוסים, לליגמנט המחבר בינהם ( transverse ligament ), ולמעטפת השרירים העמוקים בין המטטרסוסים, ומשם ממשיכה קדימה, ליצור את הרקמה הפיברוטית הפלנטרית תחת האצבעות (fibrous flexor sheathes).
אנטומיה תפקודית: דורבן ברגל
לפסיה הפלנטרית תפקיד חשוב בייצוב הקשת האורכית, וביכולת בלימת הזעזועים
של כף הרגל.
במנח במנח סטטי ( עמידה ) מערכים כי הפסיה הפלנטרית נושאת כ 15-25% ממשקל
הגוף אך בזמן ביצוע הליכה וריצה קיימת עליה מהירה וגבוה של העומס על פני הפסיה , כך שבשלב הרמת העקב ,העומס על הפסיה מוערך בפי 2-3 ממשקל הגוף בהליכה ובעוצמה כפולה מזה בזמן ביצוע ספרינט..
על פי המודל של windlass בזמן ביצוע תנועת dorsi-fle של האצבעות הפסיה הפלנטהפלנטרית נמתחת מקמרת את הקשת האורכית ומקשיחה אותה מייצבת ונועלת את הפרקים הרבים בכף הרגל ומאפשרת עליה על קצוות האצבעות. תפקוד לקוי של הפסיה הפלנטרית יגביל את יכולת ההליכה החל משלב הרמת העקב.
Scherer & coworkers מצאו מצאו במחקרם על כ 100 מטופלים הסובלים מדורבן ברגל עודף סופינציה בפרק המיד- טארסל במהלך תבנית ההליכה, העשוי להתרחש כפיצוי בכף הרגל כאשר כף הרגל האחורית במנח וולגוס \ פרונטורי, מנח סופינטורי זה עשוי להוביל למתיחה נוספת ועומסים על אינסרציית הפסיה הפלנטרית ולהוביל לכאבים של דורבן ברגל..
הפסיה הפלנטרית מוגדרת כרקמת חיבור חזקה, קשיחה ועבה אך העומסים הרבים חושפים אותה לפציעות ולפגיעות מורבות.
עיצבוב הפסיה הפלנטרית : כאבי דורבן ברגל
המערכת העצבית המעצבבת את הפסיה הפלנטרית עשירה בקצוות עצב ובמכאנורצפטורים המפוזרים לכל אורך הפסיה ואף בצפיפות גבוה יותר בקצוותיה של הפסיה הפלנטרית.
מכאנו-רצפטורים הרגישים למתח משמשים כמערכת הגנה כנגד עומסים גבוהים של מתיחה על גבי הפסיה הפלנטרית עומסים העשויים לגרום לנזק לפסיה, ההגנה על הפסיה נעשית דרך קשת הרפלקס, מהירה מאוד ואפקטיבית.
קצוות עצב חופשיים הממוקמים בצפיפות בקרבת האינרציה של הפסיה לעצם ( מיקום התפתחות הדורבן ברגל) המשמשים ביום יום לתחושה, כאב ולחץ כחלק מהמערכת הביומכאנית המאפשרת הליכה יחפה על גבי משטחים משתנים עשוייה לגרור רגישות גבוה ותחושת כאב מוגברת במצבים של דלקת מקומית או פציעה (דרך גירויים כימיים מכאניים).
אספקת הדם: הפסיה הפלנטרית \ דורבן
אספקת הדם לפסיה הפלנטרית מוגבלת, קצוות הפסיה מקבלות אספקה דם עשירה יותר, הקצה הפרוקסימאלי מקבל אספקת הדם מכלי הדם הקלקנאיים והקצה המרוחק מקבל אספקת דם ממערכת השרירים הפנימיים של הקרסול.
כמות כלי הדם החודרים לשכבות העמוקות של הפסיה אינו גדול, ואזור חיבור הפסיה למשטח האוטאוכונדרלי עני מאוד באספקט דם חושף אותו לשינויים ניוונים, ולדלקות כרוניות כמו דורבן ברגל.