אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
מחקר המנסה להתחקות אחר הגורמים לדורבן ומשווה בין "תאוריית המתיחה" ל"תאוריית הדחיסה"
פורסם באוגוסט 2008, המחקר בוצע על ידי:Menz HB, Zammit GV, Landorf KB, Munteanu SE.
רקע: דורבן כף הרגל הינה בעיה שכיחה וידועה ולמעשה מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לכאבים בכף הרגל, מאידך הפתופיזיולוגיה של הבעיה עדיין אינו ברור לחלוטין, מחקר זה מנסה להתחקות אחר הגורמים להתפתחות דורבן כף הרגל בקרב מדרגם רחב של מבוגרים.שיטה: בקרב כ216 מבוגרים, גיל ממוצע 75.9, כ140 נשים ו76 גברים נבדקו בצילום צד המצאות דורבן פלנטרי, ודורבן באינסרציית גיד אכילס. הקשר בין נוכחות הדורבן, מין המטופל, אינדקס מסת גוף, פתולוגיות רדיוגרפיות אחרות, דיווח עצמי על כאבים או הסטוריה של כאבים נבדקו.
תוצאות: מבין 216 המשתתפים, בקרב כ 119 (55%) משתתפים נמצא דורבן פלנטרי ובקרב 103 (48%) נמצא דורבן לגיד אכילס.
בקרב בעלי הדורבן הפלנטרי היה סיכוי גבוה יותר ללקות גם בדורבן לגיד אכילס.
לא נמצא קשר בין המצאות דורבן פלנטרי או דורבן לגיד אכילס למין המשתתפים.
משתתפים בעלי דורבן פלנטרי נטו למשקל ייתר, דלקת מפרקים ניוונית וכאבים או הסטוריה של כאבים בעקב.
מסקנה: דורבן בכף הרגל שכיח יותר בקרב מבוגרים ושכיח יותר בקרב בעלי משקל ייתר ודלקת פרקים ניוונית, אך אינם קורות למנח הרדיוגרפי של כף הרגל, ממצאים אלו לדעת המחברים עשויים לתמוך בתאוריה כי דורבן העקב נוצר כתוצאה מתגובה אדפטיבית של הקלקנאוס ללחץ פלנטרי ולא בעיקבות מתיחת הפסיה הפלנטרית.
מחקר זה מצטרף למחקרים אחרים המטילים ספק בתאוריה הגורסת כי דורבן כף הרגל נוצר בעקבות משיכה חוזרנית של הפלנטר פסיה את הקלקנאוס:
- מחקרים אחרונים מרמזים כי דורבן כף הרגל אינו מתפתח באינסרציית הפסיה הפלנטרית כי עם עמוק יותר באינסרציית המכופף הקצר של ה אצבעות או של ה אבדוקטור של האגודל.
- מחקרים אחרונים גילו כי הטרבקולות של הדורבן אינם מכוונות בכיוון הפסיה הפלנטרית.
- מחקר גילה כי דורבן פלנטרי עשוי להתפתח גם לאחר ניתוק הפסיה הפלנטרית.
- דורבן העקב מתרחש באופן שכיח יותר בקרב מבוגרים אשר כריות השומן בהם עברו תהליך ניווני.