אחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של
מדרסים.
בוגר
תואר ראשון
b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים. מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים. כתובת מייל לשאלות והארות nati.shtain@gmail.com כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת טלפון: 035169361 \ 0528306095 אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש: : |
|
מדרסים בזווית הסטורית, כיצד הכל החל ?
השימוש בהנעלה הינו עתיק יומין ומוכר מראשית תעוד האדם המודרני. עוד מימי התנך ואף לפני כן לפני כ 10000 שנים באמריקה הצפונית ועד ימנו אנו נוהג האדם לעשות שימוש בנעלי הליכה. הסטוריה ארוכה זאת נמצאת בסטירה מפתיעה לכך שרק לקראת המאה השבע עשרה לפני פחות מחמש מאות שנים החלה להתפשט בציבור הרחב החשיבות לבריאות כף הרגל וחשיבותם של זוג הנעליים והמדרסים העוטפים ושומרים עליהן. באופן מפתיע רק בשנים אלו החלו להעלם הנעליים הסימטריות ( נעל של רגל שמאל ורגל ימין היו זהות ) והחלו להופיע נעלים הנותנות התייחסות למבנה כף הרגל, נעליים המשווקות בצמד נעל המותאמת לכף רגל ימין ונעל המותאמת ל כף רגל שמאל. במאות הבאות החל יצור הנעליים להתרחב והחלו להופיע נעליים במידות אורך רבות, שימוש בחומרי עור ועץ רבים יותר, ומגוון הדגמים התרחב.
השימוש במדרסים או ברפידות דמויות מדרסים החל לפני כאלפיים שנים ( מוערך), בתקופה בה החלו להתפתח האימפריות הגדולות והחלו להתפתח דרכים לא סלולות המחברות את קצוותיהן של האימפריה. שליחים ואצנים שנאלצו לעבור מרחקים עצומים בדרכים אלו לאורכה ולרוחבה של האימפריה החלו סובלים ממכאובים בכפות הרגליים, יבלות ופצעים, יכולתם נפגעה , ובכדי לפתור בעיות אלו הוכנסו לנעליים רפידות מעור רך אשר יצרו פיזור לחצים, ובעצם היוו את המדרסים הראשונים, איפשרו להם בהמשך מילוי שליחותם.
בשנת אלף שמונה מאות שישים וחמש (Everett H. Dunbar of Bridgewater) הוזכר לראשונה ניסיון להרים את הקשת האורכית בכף הרגל על ידי עיבוי פיסת עור תחת הקשת האורכית המדיאלית, זהו כנראה זוג המדרסים הראשון המוזכר בספרות שעוצב במטרה לפזר את העומסים אך גם לשנות את הביומכאניקה של כף הרגל ולתמוך בקשת האורכית המדיאלית.
בשנת אלף תשע מאות וחמש הוצגו בבוסטון (Royal Whitman) לראשונה מדרסים מעור התומכים בקשת האורכית המדיאלית בעזרת פיסת מתכת שהוכנסה לאורך ה מדרסים, ניסיון זה מבטא את שינוי הלכי הרוח והתגבשות ההבנה לחשיובותו של תיקון הביומכאניקה הלקויה ב כף הרגל.
לאורך השנים הבאות ועד אמצע המאה החלו מופיעות ברחבי צפון אמריקה ומערב אירופה יצרני נעליים אורתופדיות רבים, רובם יצרו פרסומים כי הנעל שיצרו היא היא הנעל הנכונה ובכוחה לטפל ב במרבית העיות השונות בכף הרגל , נעליים אלו מייצגות את התחזקות המגמה, וההבנה של חשיבות משטח הדריכה עליו אנו מבלים את מרבית היום. ברבות השנים חברות הנעלה אורתופדיות אלו הפכו לפלח שוק רחב ומשמעותי בענף ההנעלה פלח שוק שעדיין הולך ומתרחב גם בימים אלו. בשנות הארבעים ניתן היה למצא ביבשת הצפונית של אמריקה כאלף יצרני נעליים אורתופדיות, כאשר מאחורי מרבית שמות החברות עמדו רופאים מפורסמים ומערכת יחצנית משומנת.
תנופה נוספת התרחשה לאורכן של שנות השישים את החלו להתפתח חומרים טרמו-פלסטיים, עולם המדרסים עבר תנופת מודרניזציה חדשה ולראשונה ניתן היה להתחיל ולייצר מדרסים המותאמות לכף רגלו של הלקוח באופן אישי ולתקן בעיות בביומכאניקה של כף הרגל כפי שנהוג כיום, את המידות נהוג היה לקחת על ידי חבישת פלסטר גבס, והתבנית נעשתה מגבס ( סוגי הגב והתחבושות אומנם השתנו אך עיקרי השיטה עדיין מבוצעים כיום, ושיטה זו עדיין החשבת לשיטה הטובה והמדוייקת לבניית מדרסים).
ענף המדרסים כיום:
ענף ה מדרסים הוא עולם עשיר ומגוון, החל ממוצרי מדף שמחירם הוא עשרות שקלים ועד מדרסים מוצרי פרימיום שעלותם עשויה לעלות על 2500 שקלים, החל ממדרסים רכים ועד ל מדרסים קשיחים הבנויים מחומרים טרמו פלסטיים או מגרפיט.
ענף המדרסים הישראלי הוא ענף שקיים כבר למעלה ממחצית המאה אך מעט מאוד השתנה בו, רשויות הבריאות השונות עדיין אינן קובעות תנאי סף ולימודי חובה בכדי לעסוק בתחום המדרסים לא קיימים מבחני הסמכה או הגדרות לייצור מדרסים, והביקורת על שיטות העבודה של המכונים השונים ברחבי הארץ פשוט אינה קיימת. הקורסים השונים שמבוצעים בארץ עד כה בנושא ייצור מדרסים, הן על ידי גורמים פרטים והן על ידי עמותות, לא הביאו בשורה חדשה, ולא הביאו לשיפור רמת ההשכלה של העוסקים במלאכה.
ענף המדרסים היום הינו ענף הרבה יותר מסחרי מאשר רפואי.
סכומי הכסף המתגלגלים בשוק המדרסים הם עצומים והלקוחות שרוצים את המיטב עבור בריאותם נופלים במקרים רבים למלכודת הדבש, מוצאים עצמם משלמים אלפי שקלים בעבור זוג מדרסים אותו הכינו עבורם אנשי מסחר ממולכים, שאינם טורחים לערוך בדיקה פיזיקאלית מסודרת, מבצעים את לקיחת המידות באופן שגוי ולא מדוייק ואינם טורחים להזמין את הלקוח למעקב לאחר קבלת המדרסים.
רופאים רבים נמצאים בקשרי מסחר עם מכוני המדרסים השונים, מעודדים לקוחות לרכוש מדרסים במחירים מופקעים וללא צורך.