נתיאחראי על איסוף החומר והעריכה: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים. בוגר תואר ראשון  b.a.p.t באוניברסיטת תל אביב, בוגר תואר שני  בפיזיותרפיה m.a.p.t מאוניברסיטת באר שבע, בעל תואר מאמן מוסמך של ווינגייט, ובוגר קורס מדרסים והנעלה רפואית של מכללת שיאים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדי  מכון בוטיק למדרסים המתמחה במתן פתרונות לבעיות כף רגל  בעלי תקן איכות גבוה מכל הסוגים.
כתובת מייל לשאלות והארות   nati.shtain@gmail.com             כתובת הקליניקה: חולון, יהושוע רבינוביץ 58, מרכז דר-גת          טלפון: 035169361 \ 0528306095  
אנה פרגנו לקידום האתר על ידי לחיצה על מקש:      :
למייל מהיר:    מעטפה       לדף גוגל:    מעטפה       לדף פייסבוק:    מעטפה

פרק המדרסים                                                             

מדרסים, מה הם מדרסים ? מי זקוק למדרסים ? מה חשיבותם של המדרסים ? ואילו סוגי מדרסים יש ? פרק זה משמש כמורה נבוכים עבורך צרכן המדרסים ומהווה צוער חושפני במיוחד לענף המדרסים המרתק. פרק זה מהווה את המסמך הגדול ביותר והמפורט ביותר בעברית שנחשף לציבור בנושא המדרסים ומביא לכם את כל הנושאים, כולל נושאים שאחרים מעדיפים להצניע בענף המדרסים עוד חומר בנושא רכישת מדרסים בקישור.

מדרסים מרמים אתכם !!  שימו לב כי ענף המדרסים הינו ענף פרוץ ולא מבוקר, ענף שתחת חזות רפואית מסתיר עולם שלם של שרלטנות וחוסר הגינות, הפרק בנושא מדרסים אומנם ארוך ולעיתים מייגע אך הייתי ממליץ לכל לקוח פוטנציאלי לרכישת מדרסים לקרא את הפרק בשקידה בכדי להמנע מטעויות ייקרות, הן בפן הכלכלי והן בפן הבריאותי.

שלושה כללים חשובים שיצעידו אתכם בדרך המלך לרכישת מדרסים ! !
  1. בחירת איש המקצוע הנכון מהווה את ההחלטה החשובה ביותר בהתאמת מדרסים, העזרו בהמלצות של חברים שעשו בעבר מדרסים ויוכלו לתת חווות דעת על איש מדרסים טוב, העזרו במדיה הדיגיטאלית ובידקו ברשתות החברתיות המלצות אישיות לאיש מדרסים טוב, וודאו כי איש המדרסים יודע את החומר ומבצע בדיקה ראויה לרגל שלכם, יזהרו מהמלצות של רופאים או מזכירות רפואיות העלולים להפנות אתכם למקום שמשלם להם סכום גבוה יותר, יזהרו מרשתות גדולות לרוב ברשתות אלו מחזיקים עובדים לא מיומנים ( עובדים זולים),
  2. דרשו לראות את תבנית הגבס במקרים רבים חנויות האורטופדיה מרמות את הלקוח ולמעשה נותנות לו מדרסים מוכנים, הצגת תבנית הגבס מקשה מעט על חנויות האורטופדיה לרמות והסיכוי שתקבלו מדרסים על פי מידת כף רגלכם יעלו.
  3. מחיר המדרסים אותם תרכשו עשוי לנוע ממאות שקלים בודדות ועד אלפי שקלים, אל תרכשו מדרסים בסכומים הנמוכים מ450 שקלים לרוב ימכרו לכם מדרסים מוכנים (מוצרי מדף) מחומרים פשוטים ולא יעילים. מאידך אין צורך לרוץ ולקנות מדרסים במחירים של 3000+ שקלים מתוך הנחה שבמחיר הזה תקבלו את המדרסים הטובים ביותר, לרוב תקבלו מדרסים בעלי תג מחיר יקר שלא בטוח שהם מתאימים לבעייתכם. זיכרו כי לא תמיד קיימת קורלציה בין מחיר המדרסים ובין איכותם אם בפרמטר של איכות איש המקצוע ועם בפרמטר של שימוש בחומרים איכותיים .חומר נוסף בנושא מדרסים מולצים בקישור

  תוכן עניינים:
  1. מהם מדרסים ?
  2. מי זקוק למדרסים ?
  3. אילו סוגי מדרסים יש ?
  4. מחירים מומלצים למדרסים
  5. כיצד יש לבצע בדיקה להתאמת מדרסים?
  6. כיצד עשויים לרמות אתכם בחנות המדרסים?
 
 נתי  נתי  נתי

 


מהם מדרסים ?    מדרסים הינם פריט אורטופדי המוכנס לתחתית הנעל ומשמש לנוחות, ריפוד ותקון אורטופדי של מנח כף הרגל. בכל נעל חדשה קיימים מדרסים בסיסים המכונים רפידות, רפידות אלו לרוב אינן מושקעות ומתפקדות רק כריפוד בסיסי של תחתית הנעל.  מבין התפקידים העיקריים של מדרסים ניתן למצא: פיזור עומסים הומוגני יותר בכף הרגל, הורגת לחצים נקודתית בכף הרגל, שינוי מנח של עצמות כף הרגל ועד שנוי מנח של כל כף הרגל דבר העשוי להשפיע על הגוף כולו.


מי זקוק למדרסים ? בשוק המדרסים רווחת הדיעה כי כולם זקוקים למדרסים אך מסקירת מאמרי איכות בנושא מדרסים עולה תמונה מעט שונה ולמעשה ניתן לציין שלוש קבוצות עיקריות העשויות להרוויח מהתאמת מדרסים.

  1. לקבוצה הראשונה העשויה להרוויח ממדרסים משתייכים אותם אלו הסובלים מכאבים, בעיקר כאבים בכף הרגל אך גם כאבים בבירכיים, באגן או בגב, ובתנאי שיש לנו יסוד להאמין כי מקור הכאבים הוא בבעיה מיבנית או תפקודית של כף הרגל.
  2. לקבוצה השניה העשויה להרוויח ממדרסים משתייכים אנשים שאינם סובלים מכאבים אך בעלי דפורמציה משמעותית בכפות הרגליים, לדוגמא פלטפוס חמור או קשת גבוה מאוד, לקבוצה זו גם משתייכים פציינטים הסובלים מהבדל מיבני או תפקודי משמעותי בין כפות הרגליים, לדוגמא הבדל אורך רגליים.
  3. לקבוצה השלישית העשויה להרוויח ממדרסים משתייכים בעלי דפורמציה קלה בכף הרגל שאינם סובלים כרגע מבעיה בכף הרגל אך בשל אורך חייהם והעומסים הגבוהים על כף הרגל נמצאים בסיכון גבוה, לדוגמא אצני מרתון או חיילים קרביים הסובלים מפתיעות או חוסר נוחות סביב כף הרגל.


אילו סוגי מדרסים יש ?    קיימים שמות מסחרים רבים לסוגי המדרסים ולכן לא נוכל להתעקב כאן על כל כינוי ושם שמדרסן כזה או אחר הגה לשיטת המדרסים שלו, מה עוד שבמרבית המקרים לא קיים קשר בין השם המתוחכם של שיטת המדרסים ובין איכות ויחודיות השיטה אך באופן כללי קיימים מספר חלוקות של מדרסים.

חלוקה ראשונה היא על פי סוג ומידת ההתאמה של המדרסים :
1. מדרסים בהתאמה אישית הינם מדרסים המותאמים באופן אישי לבעייתו ולמבנה כף רגלו של הפציינט.
2. מדרסים מוצרי מדף הינם מדרסים המיוצרים באופן המוני ללא התאמה לבעיה או למבנה כף רגל, לרוב לכל מידה נעשה זוג מדרסים בודד לרוב מחומרים זולים.
3. מדרסים מוכנים בהתאמה אישית, לרוב כף רגלו של הפציינט תיסרק על ידי דריכה על משטח מגע, סורק זה יאבחן בצורה גסה האם כף הרגל שטוחה, קעורה או תקינה ועל פי נתונים אלו יבחרו מדרסים מותאמים אשר יוצרו באופן המוני, בשיטה זו לרוב מיוצרים 3-4 מדרסים מכל מידה.
4. מדרסים בהתאמה אישית בהכנה מהירה, מדרסים המיוצרים במקום על רגלו של הלקוח, קיימות מספר שיטות לביצוע מדרסים מסוג זה, אחת משיטות אלו כנראה תהיה העתיד של ענף המדרסים אך נכון להווה שיטות אלו ראשוניות מאוד, והן עדיין לוקות בכשלים טכניים רבים ואיכותם נמוכה.

חלוקה שניה היא על פי קשיחות החומרים:
מדרסים לרוב בנויים משלוש שכבות עיקריות, תשתית המדרסים, גוף או מרכז המדרסים והציפוי העליון של המדרסים. קיימת חלוקה גסה המתייחסת לתשתית המדרסים ומחלקת את המדרסים למדרסים רכים ומדרסים קשיחים. המדרסים הרכים יהיו לרוב בנויים מפולמרים בעלי תאים פתוחים, בעלי דחיסות גבוה ורמת קשיחות גבוה (רמת הקשיחות השכיחה היא 70 דורומטר) ומדרסים קשיחים שלעיתים מכונים ביומכניים המורכבים מתשתית פלסטית, תשתית קרבון או תשתית פיברגלס.

חלוקה שלישית היא על פי יעוד המדרסים:
לדוגמא מדרסים יעודיים לדורבן, מדרסים למטטרסלגיה מדרסים לסכרת או מדרסים לריצה.  

מדרסים בהתאמה מלאה



מהם המחירים המומלצים למדרסים?  בכדי להעריך את מחירם של מדרסים עלינו להבין קודם מהם המרכיבים של מחיר המדרסים:
1.המרכיב הראשון ואתם תתפלאו לגלות אבל גם המרכיב הפחות משמעותי הוא מחיר החומרים, מחיר חומרים למדרסים פשוטים עשוי לנוע בין 30-50 שקלים ומחיר החומרים למדרסי איכות עשוי להאמיר עד בין 150-200 שקלים.
2. המרכיב העיקרי והמשמעותי ביותר בעלויות של מדרסים הוא זמן, זמן עבודה. מרכיב זה כמובן נגזר גם כן ממספר גורמים:
א. זמן הבדיקה ולקיחת המידות, בדיקה ראויה בשלוב לקיחת מידות בגבס תערך כ40 דקות עד שעה, אך בדיקה שיטחית ( בעיני לא ממש ראויה) תערך 5-10 דקות כולל זמן הטבעת המידות בקופסאת קצף.
ב. זמן הסדנא עשוי להשתנות על פי מספר מרכיבים: כמות השכבות מהם בנויים המדרסים ובתנאי שאלו שכבות אמתיות המודבקות במקום ( ניתן לקנות פלטות מודבקות מראש מכמה צבעים ושכבות), כמות השכבות בולמות הזעזועים והשכבות הרכות והגמישות המקשות על השיופים ודורשות עבודה מדוייקת ואיטית יותר.
ג. עלויות של תקורה, פרסום ומשכורות, אין להשוות בין אדם בעל דרישות למשכורת טובה אך צנועה הבונה את המדרסים אצלו בגראז מתחת לבית, לבין חנות זוהרת בבי"ח ( שם עלות השכירות עשויה להגיע ל 30-40 אלף שקלים) שצריכה לפרנס מספר רב של ידיים ולעיתים בעל בית שחייב אבל ממש חייב לקנות כל שנה את המרצדס מהדגם האחרון.


מניתוח ראלי של עלויות המדרסים עולה כי לא תמיד תהיה קורלציה בין איכות המדרסים, האיכות הרפואית והשרות שקיבלנו למחיר אותו נשלם. ברשתות השונות אתם עשויים להתקל במחירים אסטרונומיים למדרסים באיכות בסיסית \ איש מקצוע לא מלומד וללא ניסיון מתוך התבססות על השם של הרשת, אנשי מקצוע שרכשו מוניטין מרשים לעצמם לעיתים לתייג עצמם במחירים מופקעים של 2500-3500 שקלים תוך התבססות על קהל לקוחות שבוי ללא שום השקעה בבדיקה מסודרת, חומרים איכותיים ...

להערכתי מחיר מדרסים סביר צריך להתחיל ב450 שקלים למדרסים בסיסים טובים, 1000 שקלים למדרסים איכותיים במידת גבס, 1400 שקלים למדרסים איכותיים בעלי ייחודיות מסויימת ועד 1800 או 2200 שקלים למדרסים במידת גבס בעלי מוניטין .

 

כיצד יש לבצע בדיקה להתאמת מדרסים?  הבדיקה להתאמת מדרסים תמיד תכלול את אותם המרכיבים אך עשויה להשתנות בין לקוח ללקוח. הבדיקה למעשה מתחילה כבר בכניסת הלקוח לחנות, לעיתים מההתבוננות בו ניתן ללמוד הרבה דברים.
אז מה המרכיבים העיקריים החייבים להיות חלק מהבדיקה להתאמת מדרסים:

  1. שאלון סובייקטיבי בו הבודק מנסה על ידי שאלות לברר מדוע הלקוח הגיע להתאים מדרסים, מה הסימפטומים מהם הוא סובל ומנסה להתחקות אחר מקור הבעיה.
  2. הסתכלות על הלקוח בישיבה, בעמידה ובהליכה (במידת הצורך גם בריצה) ולעיתים כדאי להעזר בצילום וצפיה בהילוך איטי.
  3. הסתכלות ובחינה של כף הרגל של הלקוח, הנעלים איתם הגיע, מדרסים ישנים ונשיאת המשקל בזמן עמידה והליכה בכדי להעריך את הלחצים המפוזרים על כף הרגל , לעיתים אף נשתמש במשטחי לחץ בעמידה ולא פחות חשוב בהליכה בכדי להעריך את איזורי הלחץ המופעלים על כף הרגל והשפעתם על האיזורים הכאובים.
  4. בדיקה ידנית של כפות הרגלים ואיבחון איזורים רגישים בכף הרגל,  איתורהגבלה ונוקשות בתנועת הפרקים של כף הרגל, בדיקת טווחי התנועה, אורך רגליים,מנח רגליים ובדיקהשיטחית של איזורים אחרים חשודים בגוף.
  5. בדיקה של האיזור הכאוב (הברך, הירך או הגב) וניסיון לאבחן את טיב הבעיה והמכניזם לכאב.
  6. בדיקות ספציפיות בניסיון לאיתור בעיות ספציפיות.
  7. לאחר סיום הבדיקה יש לבצע אינטגרציה של המידע שאספנו ולנסות להעלות השערה מהוא הקשר בין הכאבים מהם סובל הלקוח ובין מנח כף הרגל ( במידה וקיים כזה) ולהתאים תשתית רעיונית לפתרון הבעיה על ידי  מדרסים.



כיצד עשויים לרמות אתכם בחנות המדרסים?       ובכן השיטות הן רבות והמוח היהודי בענף זה יצירתי מאוד וחסר גבולות החל מקביעת מחיר על פי פרצופו של הקונה ( נכון, תהיה זו טעות לאמר את המשפט המחיר לא משחק תפקיד, הכי חשוב לי זה לקבל את המוצר הטוב ביותר כי בבריאות לא חוסכים" )  ועד מכירה של מוצרים לא מתאימים בשל המחיר הגבוה שלהם.
    שתי תופעות בזויות בענף המדרסים שהיה חשוב לי להציף:
  1. אורטופדים מסויימים מקבלים תמורה בעבור שליחת לקוחות לחנויות אורטופדיה, בעיה בפני עצמה, אך חמור מכך ניתקלתי כבר בלקוחות שנשלכו לעשות מדרסים יקרים כשלא היתה שום הצדקה עבורם לעשות מדרסים והכל למען בצע הכסף.
  2. אין מוצר כזה מדרסים בהתאמה אישית במחיר של 100 או 200 שקלים, קופות חולים המבקשות מהלקוח שלהם לשלם 100 שקלים עבור מדרסים בהתאמה אישית ששוויים כ500 שקלים ומעלה שולחים את לקוחותיהם כצאן לטווח, להיות מרומים על ידי חנות המדרסים, במרבית המקרים חנות המדרסים תקח מידות מהלקוח אך תספק ללקוח מדרסים מוכנים שהוכנו מבעוד מועד במחיר של 10-70 שקלים.
    האם הקופות יודעות על כך??  אורטופדים רבים ומומחי כף הרגל בקופות מודעים לתופעה או לפחות חושדים בתופעה. לצערי הבכירים בקופות ובמשרד הבריאות אינם מודעים לתופעה ולהיקפה והדבר אינו מטופל בשום מישור.