מדרסים ביומכניים

מדרסים ביומכניים: פרק זה דן בנושא המדרסים הביומכניים בפרק זה נדון מהם מדרסים ביומכניים כיצד יש לבצע בדיקה למדרסים ביומכניים, אילו בעיות אורטופדיות עשויים מדרסים ביומענייםלפתור. בפרק זה נפרט על סוגי המדרסים הביומכניים ונביא מחירון מומלץ למדרסים.
אחראי על איסוף החומר והעריכה  בנושא מדרסים אורטופדים: שטיין נתי פיזיותרפיסט מומחה לפציעות  נתיספורט, רפואת כף רגל בניה והתאמה של מדרסים.
מנהל ש.פ.א מרכז אורתופדיה.

ליחצו על +1 לפרגן על האתר :


חולון; יהושוע רבינוביץ 58
טלפון 5169361 \ 0528306095
.

מדרסים ביומכניים כללי

מהוא המושג מדרסים ביומכניים ?
מדרסים
: מילה המגיעה מהשורש דרס\ דריסת רגל.
ביומכניקה: מדע ממדעי הרפואה והפיזיקה המכאנית, העוסק במכאניקה של גוף האדם, תורת התנועה,חקר התנועה של האורגניזם החיי, הביומכניסט הראשון היה כנראה הפילוסוף אריסטו אשר פרסם ספר על תנועת בעלי החיים. לאורך העשורים האחרונים התפתחות ענפי הספורט השונים לצד פיתוחים טכנולוגים רבים בתחום הצילום המהיר ומעבדות התנועה, הביאו את מדע הביומכניקה לקידמת הבמה, סכומי כסף אדירים מושקעים בכל שנה בכדי למפות את התנועה המיטבית ולשפר את הביצוע הספורטיבי.
מדרסים ביומכניים: הינם מדרסים המשנים את התנועה של האדם, למעשה כמעט לכל מדרס איכויות ביומכניות, כלומר כל זוג מדרסים משנה במידה כזו או אחרת את צורת התנועה של כף הרגל.

האם מדרסים ביומכניים הם מדרסים קשיחים  ?
השם מדרסים ביומכניים הפך לאורך השנים האחרונות למושג נרדף למושג מדרסים קשיחים, הלא הם מדרסים גרפיט או מדרסים מפלסטיק (פולאוניל -סוג של חומר טרמו-פלסטי) השם מדרסים ביומכניים הינו שם בעל קונוטציה מדעית, רפואית ומקרין איכות. לאורך שנים של ניסיון, שוק המדרסים הבחין כי מטופלים נוטים לשלם יותר ולהעדיף מדרסים " רפואיים" או במקרה זה  "מדרסים ביומכניים" באופן מובהק על פני שם כמו " מדרסים מפלסטיק" .

בהפניה ביקש הרופא מדרסים ביומכניים האם התכוון למדרסים קשיחים  ?
במקרים רבים  אורטופדים כותבים בהפניה כי ברצונם מדרסים ביומכניים אך במקרים רבים אין כוונתם למדרסים קשיחים אלה למדרסים איכותיים, מומחי כף רגל רבים אינם חובבים ואינם תומכים את הג'אנר של המדרסים הקשיחים, אך משתמשים בביטוי מדרסים ביומכניים כדי לציין את הרצון למדרסים שיבצעו שינוי ביומכני בתנועת כף הרגל. לכן חשוב ואף חובה לברר עם האורתופד לאילו מדרסים בדיוק הוא מתכוון.
שימו לב: במידה ותשאירו את הפרשנות לחנות המדרסים תקבלו פשוט את המדרסים היקרים ביותר על מדף המדרסים.

האם מדרסים קשיחים מספקים תמיכה חזקה יותר בקשת  ?
התשובה לשאלה זו אינה פשוטה. מה שיקבע את כמות התמיכה של המדרסים הם מספר פרמטרים בהם סוג החומרים, עובי החומרים, איכות החומרים אך לא פחות מכך התכנון המיבני של המדרסים צורת לקיחת המידה, השינויים שעורכים על תבנית הגבס לפני ייצור המדרס.


מדרסים ביומכניים (קשיחים) למי כדאי ולמי אסור ?

למדרסים הביומכניים הקשיחים יתרונות לצד חסרונות, בקרב אנשי המקצוע קיימים כאלו המצדדים במדרסים ביומכניים ( לעיתים אהדה זו על רקע מקצועי אך במיקרים רבים מקורה של האהדה למדרסים ביומכניים הוא התמכור היקר והרווחים היפים שהחנויות גורפות עליהם) וכאלו המתנגדים להם בכל תוקף.

למי מדרסים ביומכניים מתאימים?
  1.  מדרסים ביומכניים קשיחים יתאימו למטופלים אשר כף רגלם מאופיינת בגמישות ייתר, לרוב יהיה מדובר במקרים של פלטפוס קשה עם קשת אורכית גמישה שקורסת תחת העומס. הצורך במדרסים ביומכניים אצל מטופלים אלו גובר כאשר מדובר בלקוחות כבדים, בעלי משקל גבוה.
  2. מדרסים ביומכניים קשיחים מתאימים למטופלים אשר פרקי כף הרגל המרכזית או האחורית שלהם סובלים מחוסר יציבות או תהליכים שחיקתיים מתקדמים. שימוש במדרסים ביומכניים עשוי להוריד את כמות התנועה במקום לתמוך במקום ולהוריד עאת קצב  השחיקה של פרקים אלו.
    דוגמא טובה לכך היא אוסטאוארטריטיס של המיד פוט או מטטרסל-קואליציה.
  3. נוכל להתאים מדרסים ביומכניים קשיחים למטופלים בעלי דפורמציה גבוה אך גם גמישה, לדוגמא במצבי היפר פרונייטד פוט קיצוניים.
למי לא מומלץ מדרסים ביומכניים קשיחים?
 לבעלי כף רגל קשיחה המתאפיינת בחוסר תנועתיות וטווחים ירודים כמו גם בלימת זעזועים פגומה, דוגמא טובה לכך היא קשת גבוה וקשיחה בכף הרגל.

יתרונות וחסרונות מדרסים ביומכניים

מדרסים ביומכניים בעיקר מדרסים ביומכניים מקרבון אך גם מדרסים ביומכניים פלסטיים הם בעלי עמידות גבוה יותר ואורך חיים ממושך, ולרוב ניתנת להם אחריות בת 3 שנים. המדרסים הללו מסוגלים לתת תמיכה גבוה יותר לאורך הקשת ולכן עשויים להתאים למקרים של פלטפוס ובעיקר פלטפוס קשה.
מאידך קשיחות המדרסים מהווה גם חיסרון בעיקר בכף רגל הסובלת מראש מקשיחות וחוסר טווחים ( בקשת גבוה לדוגמא) או במקרים של דרישה לגמישות כף הרגל בביצוע הספורטיבי, כמו גם פגיעת המדרסים הביומכניים הקשיחים במנגנון בלימת הזעזועים של כף הרגל.
חסרון נוסף שיש למדרסים הביומכניים הקשיחים ובעיני חסרון זה מהווה חסרון מכריע, הוא חוסר יכולת המשחק וההתאמה של המדרסים לאחר הכנתם. להבדיל ממדרס חצי קשיח אותו ניתן לייצר תוך התאמה ותמיכה מירבית בקשת ולאחר מכן במידה ולמטופל התמיכה יוצרת כאבים לאורך הקשת ניתן לשייף ולתקן ולהוריד את התמיכה ואפשרויות ההתאמה הן בילתי מוגבלות,  במדרסים ביומכניים קשיחים פעולה זו כמעט ואינה מבוצעת דבר הגורם מראש לייצרני מדרסים ביומכניים קשיחים לייצר את המדרסים עם תמיכה בינונית בלבד מראש.


המחירים המומלצים למדרסים ביומכניים:

מדרסים ביומכניים קשיח פלסטיק, 700-1200 שקלים, כאשר המידה נילקחה בקופסאת קצף.
מדרסים ביומכניים קשיח פלסטיק, 900-1500 שקלים, כאשר המידה נילקחה בחבישת גבס.
מדרסים ביומכניים קשיח גרפיט, 800-1400 שקלים, כאשר המידה נילקחה בקופסאת קצף.
מדרסים ביומכניים קשיח גרפיט, 1000-1800 שקלים, כאשר המידה נילקחה בחבישת גבס.